Negen genomineerden, drie keynote speaches, vier prijswinnaars en een dolenthousiaste zaal. Het was een echt, klassiek 1000 voorbeelden feestje bij de uitreiking van de SOW (Sociaal Ondernemen Werkt) Awards in de arbeidsmarktregio van Stedendriehoek-Noord West Veluwe van FactorWerk.

Winnaars en presentatoren (Foto FactorWerk)

Projectleider Marc van Zanten had het al voorspeld. Congrescentrum B&I bood de ideale ambiance voor een sfeervolle, inclusieve avond. Die in rap tempo van start ging.

Na de opening van wethouder Marcel Companjen van Hardenberg, volgde de enigszins shockerende mededeling van Katja Ünlütürk van FactorWerk dat 2023 het laatste jaar van de SOW-Awards zouden zijn.

De opluchting in de zaal was voelbaar toen het slechts om de naam bleek te gaan. Vanaf januari gaat FactorWerk als Werkcentrum VeluweStedendriehoek door het leven. Gerustgesteld was het tijd voor Harry de Boer van TNO, die vertelde over de inzet van inclusieve technologie als virtual reality of speciaal ontwikkelde apps. “Goed ingezet draagt technologie bij aan het herwinnen van zelfvertrouwen en stijgend plezier in het werk.”

Meest inspirerende sociale werkgever
Deze speech was gekoppeld aan de prijsuitreiking in de categorie ‘Meest inspirerende sociale werkgever 2023’. Er waren drie werkgevers genomineerd: ClassicMike – klassieke auto’s renoveren met kwetsbare jongeren, SociaalPlus – telefonisch hulpdiensten waar geld geen doel is, maar een middel om meerwaarde te creëren – en Veluwe65Plus. Dat laatste bedrijf, waar ruimschoots kansen worden geboden aan oudere medewerkers, viel in de prijzen.

Dat leidde tot de eerste tranen op het podium. De prijs bleek een vorm van erkenning waar Veluwe65Plus naar snakte. “We doen iets bijzonders. We zijn sociaal, maar we worden vaak over het hoofd gezien. Dat de jury, en het publiek, laten merken te zien dat we iets moois doen, maakt het de ultieme erkenning.”

Meest sociale starter
Maar verder gingen we al weer. Door naar de tweede spreker en de tweede prijscategorie: ‘Meest sociale starter”. De spreker was Willem Rietberg van Base2work, een organisatie die kwetsbare nieuwkomers helpt bij de (re)integratie. Daarbij gelooft de organisatie in de kracht van werk. Dat toonde Rietberg aan de hand van een verhaal over zijn cliënten, die door intensieve begeleiding en een voorzichtig proces weer aan de gang waren gegaan.

Ook voor de tweede prijscategorie waren er drie genomineerden: Coaching Colourful Human helpt mensen als niet medische voorziening door middel van dans en bewegen. Hanos, de bekende groothandel, biedt sinds kort ook bewust kansen aan mensen uit de doelgroep Banenafspraak en Mado’s Amigo’s. Op deze bezorgdienst viel de keuze, want hier krijgt het begrip ‘kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ een nieuwe dimensie.

Tijd voor de Special Award, die was voor kunstenaar Gerrit Toes en Cultureel Centrum Leonardo Da Vinci uit Ermelo. Kunstenaar Toes vervaardigde bij dit culturele centrum – een begeleidingsplek voor de creatieve ontwikkeling van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt – de drie SOW-awards die deze avond werden uitgereikt en werd als dank zelf in het zonnetje gezet.

Zonder pauze werd de avond voortgezet. Peter Hobbelen, de bekende sociale ondernemer met een hekel aan de term – is de oprichter en CEO van Confed. Dat is een hightech onderneming met hart voor mens en techniek. Er werken ruim 500 mensen, waarvan een substantieel deel met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hobbelen vertelde over zijn bedrijf, zijn manier van werken en zijn principes.

Sociaal ondernemen heeft volgens Hobbelen een verkeerde naam. “Het zou gewoon ondernemen moeten zijn. Je maakt producten met mensen. Dat doen wij door te denken in taken. Alle taken samen leiden tot mooie producten. Zo simpel kan het zijn.”

Meest sociale werkgever
Dat was ook een beetje de houding van de drie genomineerde bedrijven in de categorie Meest Sociale Werkgever.

Dat waren Dolphin Metal Separation, die hun werkwijze om een deel van de productie speciaal anders in te richten voor SW-medewerkers zo normaal vinden dat ze verbaasd waren over hun nominatie. Daarnaast De Zaak van Ermelo, een kringloopwinkel waar mensen op een laagdrempelige manier hun talenten kunnen vinden.

En de laatste – en winnende werkgever – was De Eijk Groep. Daarvan merkte de jury op dat de medewerkers het kapitaal zijn van dit bedrijf. Het gaat niet over welk papiertje ze hebben of hoe mooi hun cv is. Bij De Eijk Groep is iedereen welkom. Met de uitroep “Dit is gewoon goud, jongens we hebben hem binnen!” ging de deze mooie, inclusieve 1000 Voorbeelden avond ten einde. Een avond waarop meer weer eens werd bewezen dat Sociaal Ondernemen Werkt.