Op 2 november openen we de Maand van de 1000 Voorbeelden in Den Haag en Arnhem. In beide steden doen we dat in het provinciehuis. In Gelderland zijn we te gast bij de provincie zelf, die organiseert voor werkgevers (overheid en bedrijfsleven) het symposium ‘Een beperking op de werkvloer: zo kan het ook!’.

Nynke Peters is bij de provincie Gelderland Adviseur Inclusieve arbeidsmarkt en namens de IPO – het koepelverband van provincies – projectleider Banenafspraak. In gesprek met werkgevers merkte ze dat er behoefte was aan praktische informatie over inclusie, want hoe moet dat nou eigenlijk op de werkvloer als er een collega met een beperking bij komt?

“Dat is dus eigenlijk niet zo ingewikkeld”, zegt Peters. “En dat verhaal willen we vertellen.” Dat doet Peters vanuit de praktijk. Bij de provincie Gelderland werken circa 50 medewerkers uit het doelgroepregister. “Juist bij een aantal medewerkers met een beperking, of dat nu een rolstoel is of een visuele beperking, leefde heel sterk de behoefte om uit te leggen hoe je de dingen werkende weg op kan lossen.”

Symposium
Daarom dit symposium. Met centraal de verhalen van een aantal ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn bij de provincie Gelderland. “Via workshops willen we de mensen aan het denken zetten. Het gaat heel vaak over wat er allemaal niet kan. Op 2 november willen wij ons richten op wat wel kan. Daar begint inclusie eigenlijk, gewoon met elkaar in gesprek gaan en kijken wat er kan.”

Daarbij is het volgens Peters belangrijk om niet te moeilijk te denken. “Kleine stapjes brengen je ook ver”, zegt ze. En kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Uit haar eigen ervaring noemt ze een mal om het touchscreen van een koffieautomaat te kunnen bedienen en de aanleg van een hondenuitlaatveldje.

Praktische voorbeelden
Peters vindt dit hele mooie, praktische voorbeelden van het oplossen van problemen waar medewerkers met een beperking tegenaan lopen. “Want hoe bedien je een touchscreen als je een visuele beperking hebt? Dankzij een innovatief bedrijf uit ons netwerk zijn daar nu mallen voor. Probleem opgelost. En door een hondenuitlaatveldje naast ons pand aan te leggen, maken we het leven gemakkelijker voor mensen die van hulphonden afhankelijk zijn.”

Die ervaringen wil de provincie Gelderland meegeven aan alle bedrijven die erover denken om mensen met een beperking aan te nemen. “We zullen ons verhaal vertellen en ook duidelijk maken dat er bijvoorbeeld via UWV heel veel vormen van tegemoetkomingen zijn om aanpassingen aan je pand te doen. Het is niet alsof werkgevers alles zelf hoeven te betalen.”

1000 Voorbeelden

Aart van der Gaag zal de Maand van de 1000 Voorbeelden openen tijdens deze bijeenkomst

Het doen van investeringen om een bedrijfspand of een werkplek aan te passen, is praktisch haalbaar en er is financiering voor beschikbaar. Dat hoeft volgens Peters geen indiensttreding van iemand uit de doelgroep in de weg te staan. Maar volgens de Adviseur Inclusieve arbeidsmarkt van de provincie Gelderland is er nog een reden om mensen met een doelgroepindicatie aan te nemen.

“We vinden toch allemaal dat iedereen mee moet kunnen doen? En ik zou ook echt niet weten waarom niet. We hebben hier vijftig mensen uit de Banenafspraak rondlopen. Die doen echt niet voor hun collega’s onder, hoor, sterker nog: ze zijn een waardevolle aanvulling. Zo simpel is het. We kunnen de wereld dan wel niet veranderen, maar door dit evenement te organiseren, delen we onze ervaringen. Zo dragen we bij aan de olievlek van de inclusieve beweging.” Precies waar de Maand van de 1000 Voorbeelden voor bedoeld is.