Bruisend, stuiterend, bubbelend, bellenblazend en vol met nieuwe energie. Precies zoals Regina Lamberts van de Stichting Downsyndroom al bij de opening voorspelde: na zo’n avond ben je helemaal lid van de familie die weet wat inclusie is en dit verhaal ook wil delen.

Laten we dus maar beginnen met het delen van de ervaringen van de avond waarop de INC Awards werden uitgereikt. Het gebeurde in het Afas theater in Leusden. De presentatie was in handen van Jörgen Raymann, de keynote was van Eva Eikhout en de jury stond onder leiding van Aart van der Gaag.

Vanzelfsprekend niets ten nadele van Raymann, Van der Gaag en Eikhout. Raymann leidde de zaal professioneel door de avond. Van der Gaag ander had eerder op de dag het juryproces al in goede banen geleid. De keynote speech van Eva Eikhout was een inspirerend verhaal over het overwinnen – of misschien beter negeren, van weerstanden en gewoon doorgaan en gewoon doen – maar de echte sterren van de avond waren toch de medewerkers/leden/cliënten van de genomineerde bedrijven en instellingen.

Hun enthousiasme tilde deze prijsuitreiking boven zichzelf uit en gaf de inspirerende werking. De INC Awards zijn een initiatief van de Stichting De upside van down en Stichting Downsyndroom. De bedoeling is om het werken (of anderszins maatschappelijk participeren) van mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren.

Zoals Linda Germs van Upside Down eerder in het 1000 voorbeelden interview zei: er gebeurt al veel op dit gebied en het is goed om dat te laten zien, maar er moet nog veel gebeuren. De initiatieven die bij de INC awards in het zonnetje werden gezet zijn in vijf categorieën onder te verdelen: Werk & Dagbesteding, Media, Fun & Vrije tijd, Reclame en Opleiding & Ontwikkeling.

In de categorie Werk & Dagbesteding won Ons Plekske, deze bijzondere vorm van dagbesteding is er vooral op gericht om jongeren zelfvertrouwen te geven. Zelfvertrouwen geven at principe geldt eigenlijk ook voor de andere winnaars:

  • Special Talents waar iedereen zichzelf mag zijn en mag sporten;
  • Alez Academie waar kinderen na het verlaten van het vsopro onderwijs zich verder kunnen bekwamen;
  • De Bijzonder normale podcast waarin mensen met een verstandelijke beperking worden geïnterviewd over de dingen des levens als daar zijn liefde, verdriet, vriendschap en rouw;
  • Ziggo, om de vanzelfsprekende manier waarop een actrice met Down in een reclamespotje meedoet.

Dit alles is nog niet het begin van een verklaring van de inspirerende werking van deze avond. Dat lag toch aan het enthousiasme waarmee de initiatieven via filmpjes werden gepresenteerd. Het enthousiasme waarmee de prijzen werden opgehaald en misschien nog wel het meeste aan de ongelofelijk positieve sfeer in de zaal.

Dat begon al voor aanvang, toen de coverband speelde terwijl de zaal volliep en de eerste bezoekers al op hun stoelen aan het dansen waren. Dat ging door tot ver in de avond toen Diggy Dex en Billy Dans optraden in de foyer.

En enthousiasme is zoals bekend een krachtig fenomeen. Onder al dat enthousiasme had de avond natuurlijk wel degelijk een serieuze boodschap. Een boodschap die eerder op de avond al werd verwoord door Aart van der Gaag, toen hij vertelde hoe moeilijk het voor de jury was geweest om te kiezen tussen al die mooie initiatieven.

En ook Jörgen Raymann verwoorde dit gevoel – in iets andere bewoordingen – bij de afsluiting. Rayman zei: “Laten we ophouden te praten over mensen met een beperking. Laten we ophouden te praten over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn mensen, die nog niet zijn ontdekt door de arbeidsmarkt. En de werkgever die ze ontdekt, die heeft goud in handen.” Zo is het ook en zo werd de 1000 voorbeelden gedachte perfect onder woorden gebracht.