Kies de Banenafspraak is het motto van de Maand van de 1000 Voorbeelden dit jaar. Dat is een oproep aan werkgevers en bemiddelaars, maar natuurlijk ook aan de politiek. Op zoek naar een antwoord op de plannen van de politieke partijen, hebben wij de diverse verkiezingsprogramma’s uitgekamd.

De komende weken volgt een analyse van de speerpunten, of het gebrek daaraan rond inclusie en de arbeidsmarkt in de partijprogramma’s. Vandaag: de PvdD

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat er een recht moet komen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking.

Daarnaast ook een nieuw type sociale werkvoorziening die zorgt voor betekenisvol werk dicht bij huis, met voldoende begeleiding en een volwaardig inkomen.

De PvdD wil ervoor zorgen dat gemeenten niet hoeven te bezuinigen op sociaal werk en dat zij kunnen zorgen voor kwaliteit en continuïteit. Er komt ook aandacht voor neurodiversiteit op de werkvloer en het geschikt maken van de werkvloer voor neurodivergente mensen.

We kamden de (concept-) verkiezingsprogramma’s uit van alle partijen met een minimum van drie zetels die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. De verschillende partijcongressen zullen her en der nog wat amenderen, maar de standpunten zijn nu ruwweg wel bekend.

Het minste waar we naar hebben gekeken is of de woorden arbeidsparticipatie, beperkingen en Banenafspraak in de plannen en standpunten van partijen voorkomen. 

Tekst: Klaas Salverda