Bij Classic Mike in Zeewolde worden klassieke auto’s in oude luister hersteld. En dat met eerbied voor de auto, oog voor detail en liefde voor het vak. Zodat de gerestaureerde auto’s eruitzien, rijden en voelen zoals ze deden toen ze voor het eerst uit de fabriek kwamen.

En oh ja, bij Classic Mike werken vrijwel uitsluitend mensen uit de doelgroep Banenafspraak.

Dit bedrijf is een van de genomineerden voor de Sociaal Ondernemen Werkt-awards van Factor Werk. Zie hier het videoportret naar aanleiding van de nominatie>>

Classic Mike is het bedrijf van Mike Kastrop. Een man met een grote passie voor auto’s en voor techniek. En een minstens zo grote passie voor mensen. Hij gelooft niet in beperkingen. Die les leerde hij zelf al vroeg. Onzeker geworden door zijn dyslexie, bloeide hij pas op toen een leerkracht de nadruk legde op de dingen waar hij wel goed in was.

En die les geeft hij nu door aan de vijftien jongens en meisjes die bij Classic Mike aan de auto’s sleutelen. En ondertussen bereikte hij met zijn bedrijf de wereldtop in de restauratie van klassieke auto’s. Door Classic Mike gerestaureerde auto’s wonnen al diverse prijzen bij internationale en nationale concours.

Trots en waardering

“De basis onder onze werkwijze zijn trots en waardering”, zegt Mike Kastrop. Veel van zijn mensen kampen met een laag zelfbeeld na een moeizame schoolcarrière of zelfs jaren thuis op de bank. “Juist daarom is het zo belangrijk om in een positieve sfeer samen bezig te zijn met techniek. Daar moet je wel interesse in hebben. Dat is misschien wel het belangrijkste criterium als je bij ons wilt komen werken.”

Hij onderscheidt drie belangrijke lijnen in de werkwijze van zijn bedrijf: iedereen heeft de ruimte om zichzelf te zijn, iedereen krijgt de ruimte om te leren en zich te ontwikkelen en het streven naar een perfect eindresultaat.

Familie

Deze drie elementen grijpen in en door elkaar. De druk ligt volgens Kastrop niet op de winst of de werkprestaties op een willekeurige dag, maar op het resultaat. “We werken hier als een familie. We eten samen en we zorgen voor elkaar. Iedereen heeft de kans om nieuwe dingen te proberen en dat mag ook misgaan. Dan maken we dat op een andere manier weer goed.”

Bij Classic Mike is de werkwijze en de organisatie aangepast aan de medewerkers. “We houden de taken zo klein mogelijk. En daarnaast heeft iedereen invloed op alle processen. Daar komen hele creatieve oplossingen uit voort, bijvoorbeeld een placemat met een uitleg over het werkproces. Die hebben we zelf gemaakt en dat werkt hartstikke goed als geheugensteuntje bij het werken.”

Mike Kastrop zoekt naar uitbreidingsmogelijkheden voor zijn bedrijf. Want er staan nog veel mensen met een ondersteuningsbehoefte aan de kant en er zijn nog veel bijzondere klassieke auto’s te restaureren. “Ik hoop dat het ons lukt om het medewerker aantal te verdubbelen. Dan krijgen nog meer jonge mensen een kans op een goede start op de arbeidsmarkt.”

Jobcoaching en loonwaardemeting

Als ervaren inclusieve werkgever, heeft Kastrop nog wel de nodige noten te kraken over de inrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt. “Er is weinig flexibiliteit bij gemeenten als het gaat om de inzet van jobcoaching. Jobcoaches die een uurtje per week langskomen, is allemaal helemaal prima. Maar onze talenten hebben juist gedurende de dag behoefte aan ondersteuning. Ik zou willen dat de gemeenten daar meer in mee zouden denken, zodat wij de coaching kunnen regelen op de momenten dat het nodig is.”

Ook de loonwaardemetingen kunnen niet bepaald op Kastrops goedkeuring rekenen. “Zo’n meting is hartstikke subjectief. Een opdracht wordt dan afgezet tegen ‘normaal’, alsof iemand weet wat dat is. En vervolgens krijg je zelf, en ook je ouders, te horen dat je maar 53% procent van een ‘normaal’ mens bent. Dat slaat toch allemaal helemaal nergens op. Dat voelt echt niet goed. Ik zou veel meer voelen voor een vastgesteld tarief voor iedereen binnen de Banenafspraak.”

Trots en waardering (2)

Ondanks deze ergernissen en frustraties is Kastrop dolblij met de keuze die hij enkele jaren geleden maakte om zijn ‘reguliere’ garagebedrijf te verkopen en zich te storten op het ontwikkelen van mensen en het restaureren van klassieke auto’s.

“Ik ben apetrots op onze talenten. Zowel op hoe ze zich gedragen en op elkaar letten, als op hun ontwikkeling. Een jongen die hier vijf jaar geleden binnenkwam en veel begeleiding en ondersteuning nodig had, is nu zelf bij ons aan de slag als praktijkbegeleider. En zo zie je iedereen stapjes zetten. Hoe gaaf is dat.”