De drie P’s van People, Planet, Profit vormen voor veel ondernemingen de leidraad van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Weever Circulair voert dit gedachtengoed nog net een stapje verder. Het bedrijf zet de eerste twee p’s centraal door grondstoffen te redden en daarbij werk te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Weever Circulair maakt deel uit van de Weever Groep, met daarin verder een sloop-, staalbouw- en een bouwbedrijf. De circulaire tak bestaat nu ruim een jaar en directeur Gerwin de Vries kijkt tevreden terug op de eerste twaalf maanden en blikt vol verwachting vooruit naar de toekomst. “Er staan nog heel veel mooie dingen te gebeuren.”  

Maar eerst even de feiten en cijfers. Het idee achter Weever Circulair is in al zijn eenvoud briljant: wat was we de niet gebruikte materialen van bouwplaatsen konden halen en daar een zinvolle besteding voor zouden vinden? “Als grondstofredders ruimen we bouwplaatsen op en halen we gebouwen uit elkaar.”

Die grondstoffen worden vervolgens opgeslagen en te koop aangeboden via Weevers circulaire groothandel. “Zo krijgt de reststroom uit de bouw een tweede leven. Ze zijn te vinden in onze webshop of op Markplaats en vanaf volgend jaar zullen we kleiner materiaal, een paar losse stopcontacten of zo, via de kringloop in Zwolle aan gaan bieden.”

Maar daarbij blijft het niet. Want De Vries is geen man om tevreden te zijn met een oplossing voor de reststromen, als er meer mee te bedenken is. “We doen steeds meer circulaire verbouwingen. Dat betekent dat we de grondstoffen die we redden van de bouwplaats zelf inzetten voor verbouwingen. Laatst hebben we met deze grondstoffen bijvoorbeeld een winkel opnieuw ingericht.”

‘Het draait niet om wat je niet kunt’

Zo creëert De Vries meer werkzaamheden en daarmee zijn we bij de tweede P aanbeland. Weever Circulair heeft als expliciete doelstelling om kansen te bieden aan mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Op de website schrijft het bedrijf zelf: ‘bij ons draait het niet om wat je niet kunt, maar om wat je wel kunt bereiken.’

Inmiddels zijn er vier mensen met een voormalige afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij Weever Circulair en zitten er zeven in een talent- of ontwikkeltraject. “En als wij ons werk goed blijven doen en ons takenpakket en onze samenwerkingen blijven uitbreiden, dan zal dat aantal alleen maar toenemen”, constateert De Vries tevreden.

‘Kansen bieden is zakelijk verstandig en maatschappelijk noodzakelijk’

De Vries denkt aan het opzetten van een bouwmarkt2.0, zodat ook particulieren kunnen profiteren van de geredde grondstoffen. “Dan maak je ook echt een stap qua volume. Als het lukt hebben wij hier over een aantal jaar vijf of zes ploegjes – in totaal vijfentwintig mensen – aan het werk. Vanzelfsprekend met interne jobcoaching of een buddsysteem om de begeleiding te borgen.”

De Vries wil met Weever Circulair bewijzen dat het mogelijk is een gezond bedrijf draaiende te houden (de derde P uit het drietal dus), met de focus op circulariteit en inclusiviteit. “Voor mij is dat het mooiste wat er is. Als iemand die met een LTS diploma aan het werk is gegaan en daarna bij Zalsman Kampen een kans kreeg, weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft en een kans geeft. Dus als ik dat voor anderen kan doen, dan aarzel ik geen moment.”

Maar op deze manier ondernemen geeft volgens De Vries meer dan alleen een goed gevoel. “We staan voor een enorme circulaire uitdaging. We hebben krapte op de arbeidsmarkt. De Europese CSRD-richtlijnen gaan de manier van werken in Europa echt indringend veranderen. Dat maakt het zakelijk verstandig en maatschappelijk noodzakelijk om kansen te bieden aan mensen. We hebben iedereen gewoon nodig.”