Carola Schouten is in de prijzen de gevallen. De huidig burgemeester van Rotterdam, voormalig minister van SZW (onder andere) en Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, ontving de IPA award uit handen van de social impact spitsen van Onbeperkt aan de Slag.
Deze award is door de medewerkers van Onbeperkt aan de Slag in het leven geroepen om eer te betuigen aan mensen die zich bijzonder ingespannen hebben voor inclusiviteit op de arbeidsmarkt. De eerste winnaar ooit was OADS-directeur Saskia Rosmalen. Zij werd vorig jaar opgevolgd door banenafspraak-boegbeeld Aart van der Gaag.
En de spelregels van deze award schrijven voor dat de prijswinnaar de eer heeft om nieuwe nominaties te doen. Uit deze nominaties kiest de jury (die bestaat uit de social impact spitsen van Onbeperkt aan de Slag) de uiteindelijke winnaar.
En de keuze viel op Carola Schouten. Aart van der Gaag hield de laudatio, zodat de man – die tegenwoordig een boek over zijn visie en belevenissen op de arbeidsmarkt schrijft – ook dit jaar acte de présence gaf tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
‘Geachte mevrouw Schouten, geëerde burgemeester, lieve Carola’. Zo begon Van der Gaag zijn verhaal, waarin hij eerst de gedachte achter de IPA award (naar zijn zeggen ‘de leukste prijs van Nederland’) uitlegde, zijn waardering voor de spitsen van Onbeperkt aan de Slag uitdrukte en vertelde waarom hij de Rotterdamse burgemeester had voorgedragen voor deze prijs.
“Je was op dit onderwerp het beste Tweede Kamerlid ooit”, zei hij beslist. “En later als minister heb je een wetsvoorstel ingediend met de eerste, kleine verbreding van de doelgroep. Dat is een kleine stap, maar met vele kleine stapjes komen we ook ver. Nu ben je burgemeester van de mooiste stad van het land. Moge deze award een inspiratie zijn om daar ook de meest inclusieve stad van te maken.”
Gelijkwaardigheid en respect
De daadwerkelijke overhandiging vond plaats na enkele woorden van impact spitsen Michael Robbert Brans en Alok Blondé. Die laatste merkte op dat ‘gelijkwaardigheid en respect’ voor hem en zijn collega’s de twee sleutelwoorden waren om echte inclusie te bereiken en dat Carola Schouten daar de verpersoonlijking van was.
In haar dankrede liet Schouten duidelijk merken, ze sprak het zelfs letterlijk zo uit, trots en vereerd te zijn met deze prijs. “Het is altijd leuk om in de prijzen te vallen, maar als het om zo’n belangrijk onderwerp gaat, dan vervult het me echt met trots. Inclusie gaat voor mij over elkaar echt zien, want dan zien we dat allemaal iets bij kunnen dragen aan de samenleving. Daar is het voor nodig dat iedereen kansen krijgt.”
Partnerevent
Het partnerevenement van Onbeperkt aan de Slag was overigens begonnen met een korte introductie door Saskia Rosmalen. Zij belichtte de ‘spiegelactie’ die Onbeperkt aan de Slag onlangs opzette, onder andere met advertenties en kranten en door het afleggen van bedrijfsbezoeken.
Daarna was er ruimte voor een intermezzo. In een hilarische telsell-persiflage rekenden Mark de Groot en Sven Romkes af met de manier waarop vaak over mensen met een arbeidsbeperking wordt gesproken. Dit deden zij door de LabourFreshExposure Glasses met bijbehorende LabourFreshSpray te introduceren.
De activiteiten van Onbeperkt aan de Slag en de ontwikkelingen daarin werden in het tweede deel van de bijeenkomst verder uitgediept door Michael Robbert Brans. Hij vertelde over het project Onbeperkt Ondernemen, gericht op mensen met een beperking die een eigen onderneming willen starten. Machteld Cossee en Nico Blok bespraken de Quantum Inclusiereis, een inclusief trainings- en introductieprogramma voor bedrijven en instellingen.