Gedreven en oplossingsgerichte mensen, dat is waar veel werkgevers om staan te springen. En ze zijn er! Maar zij zijn nog niet in het vizier bij werkgevers. Dat moet veranderen.

Veel mensen met een visuele beperking zitten tegen hun zin thuis. Onbenut talent! De cijfers liegen er niet om: slechts 29 procent heeft een baan.

Die 29 procent doet het overigens meer dan goed, in functies als HRM-adviseur, callcenter-medewerker, maatschappelijk werker of software developer. Maar ook in beleidsfuncties op ministeries of als burgemeester.

Waarom is die andere 71% dan niet aan de slag? Waarom laten we zoveel talent onbenut? Iedereen moet toch de mogelijkheid krijgen om in het eigen onderhoud te kunnen voorzien én zich te kunnen ontplooien? Bovendien verminderen we daardoor de druk op de arbeidsmarkt én het sociale stelsel.

Kortom, win-win-win!

Angst voor het onbekende speelt een belangrijke rol. Werkgevers zijn vaak niet bekend met het potentieel van mensen met een visuele beperking. Om dat potentieel te benutten is een aangepaste werkplek met de juiste software meestal al de oplossing.

Werkgevers, kijk daarom verder! Kijk naar het talent áchter de visuele beperking. Open je ogen en zie wat er wél kan.

Ilse Vasterman is programmamanager Onderwijs en Werk bij het Bartiméus Fonds. Het Bartiméus Fonds, de Oogvereniging, Visio Foundation boden onlangs de petitie ‘Wij willen werken’ aan voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland aan. Met deze petitie roepen zij werkgevers op om mensen die slechtziend of blind zijn een kans op werk te bieden. Meer lezen over de petitie>>