Inmiddels zijn we 10 jaar onderweg met de banenafspraak. 10 jaar waarin werkgevend Nederland, mensen uit de doelgroep, gemeenten en UWV gezamenlijk aan de slag gaan om Nederland zo inclusief en werkend mogelijk te maken. Want in Nederland krijgt iedereen de kans om te werken, zichzelf te ontwikkelen en daarmee mee te doen aan onze maatschappij. Samen werken we aan een inclusieve arbeidsmarkt.
Helaas hebben we daar nog steeds speciale afspraken voor nodig. Tien jaar werken hiermee heeft geleid tot dat iets meer dan de helft* van de mensen die in het doelgroepregister staat aan het werk is. Dat is mooi, maar dat betekent dus ook dat de andere helft nog steeds of weer langs de kant staat. Dat zijn vooral mensen voor wie een match met een reguliere vacature moeilijker is. En dat moeten we ons allemaal aantrekken. Het vraagt van iedereen een andere manier van kijken naar werk en talent. Dat vraagt om een andere manier van vacatures stellen, werven, selecteren, maar ook het werk anders benaderen.
Er zijn ontzettend veel mooie voorbeelden te noemen waarin er anders gekeken wordt naar werk en talent. Zo heeft UWV een hele mooie samenwerking met ITVitae, een bedrijf dat werkt met mensen met een atypisch brein. Zij zien talent dat in een reguliere setting niet altijd lekker mee kan, maar juist wel uitblinkt in verschillende IT-functies. Overigens een sector waar landelijk grote tekorten in zijn.
Een ander voorbeeld is Senzer. Zij kijken op een andere manier naar werk en richten dit anders in zodat meer mensen zelfstandig aan het werk kunnen. Daarvoor zetten ze inclusieve technologie in die medewerkers precies aanwijst hoe ze, bijvoorbeeld, vrachtwagenonderdelen of een kinderstoel moeten maken. Zo kunnen medewerkers nu het volledige product maken waar dat voorheen niet mogelijk was. Dit is daarom niet alleen van grote impact op mensen uit de doelgroep, die daardoor van top tot teen een product in elkaar kunnen zetten, maar ook voor het bedrijf ontzettend waardevol.
Toch zien we nog steeds dat niet iedereen open staat voor werknemers die net wat extra begeleiding nodig hebben, die niet passen in het beeld van de perfecte werknemer of blijvend in hun personeel willen investeren. Wist je dat 34% van de mensen uit de doelgroep die zijn begonnen aan een nieuwe baan na een jaar nog aan het werk is in dezelfde functie? 34%! Dat kan en moet echt beter!
Ik ga heel eerlijk zijn: ook UWV is soms nog best zoekende in hoe we voor iedereen de beste plek creëren en dit ook zo duurzaam mogelijk inrichten. Er is namelijk geen one-size-fits-all oplossing. Belangrijk is dat je samen wil zorgen voor de duurzame match. Samen continue het gesprek aangaan en in elkaar te willen investeren. De perfecte werknemer komt namelijk in verschillende vormen en maten. Dit vergt commitment en investering, maar is het resultaat meer dan waard.
Mijn advies is daarom ook: “Durf buiten de gebaande paden te kijken. Zie mensen en kijk naar wat wél kan.” Diversiteit en inclusie is ontzettend belangrijk voor moderne organisaties. Het zorgt voor een productievere, vitalere en positievere organisatie. Wie wil dat nou niet?
*Q2 2023: Er staat 261.301 mensen in het doelgroepregister waarvan er 136.921 aan het werk zijn.