Kun je in deze tijd nog stellen dat er werkzoekenden zijn, of moeten we als werkgevers inzien dat wij de talentzoekenden zijn? In de afgelopen twee jaar heb ik een totaal ander beeld gekregen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Wat begon met de vraag waarom slechts 3% van de asielzoekers die mogen werken een baan heeft, resulteerde in een dienstverlening aan bedrijven om te kunnen werken met asielzoekers. Deze dienstverlening zou overigens compleet overbodig zijn als de regelgeving en uitvoering rond BSN en tewerkstellingsvergunningen eenvoudiger geregeld zouden zijn, maar dat bewaar ik graag voor een andere plek.
Wat ik wel graag deel, is mijn verbazing over de hoeveelheid talent in de niches van de markt. Talent dat niet wordt benut. Samen met een aantal grote en kleinere werkgevers hebben we talent weten te ontsluiten uit een groep van meer dan 25.000 mensen die kunnen en willen werken, maar die eerder nooit werd ingezet. Met beperkte middelen zijn meer dan 350 mensen in nog geen twee jaar tijd gestart bij werkgevers.
Wij nemen alles wat voor deze doelgroep afwijkend is uit handen en lossen problemen op. Uiteraard zijn vertrouwen, goede wil van de werkgevers en een stukje aanpassing essentieel. Maar na twee jaar kan ik echt zeggen: het is goed voor mens, maatschappij, economie en de business case voor de werkgever klopt.
Wat mij opvalt bij een aantal succesvolle werkgevers is dat ze enerzijds zelf goed bereikbaar zijn voor de werkzoekenden. Anderzijds werken ze met partners om op zoek te gaan naar de juiste talenten in de niches van de markt. Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die hierbij kunnen helpen. Zo weet C-talents professionals te vinden met extra vaardigheden door een auditieve beperking, Specialisterren mensen met hyperfocus in IT-testing te bieden, en weet Emma at Work talent te vinden dat uitdagingen kent door een ziekte. Er zijn vele andere partners die van dienst kunnen zijn in de zoektocht naar het juiste talent.
In het vraagstuk voor asielzoekers en werk gebeurt momenteel veel om de frictie tussen vraag en aanbod te verkleinen. Er is meer ervaring met de uitvoering en succesverhalen zijn er inmiddels genoeg. Het talent laten starten wordt steeds makkelijker en er zijn heel veel gemotiveerde mensen. Je hoeft alleen maar de juiste te vinden!
*Raphaël Nouwen “Vinder” Untapped Talents: Het verlengstuk van HR en de organisatie bij het werken met asielzoekers. Zijn tip om als Talentzoekende te beginnen: Neem eens een kijkje op www.gevluchttalent.nl. Daar vind je hoe je zelf aan de slag kan gaan of welke specialisten je bij de zoektocht kunnen helpen.