“Ik wist niet dat ik hierop zat te wachten’, zeiden collega’s toen ik in oktober 2021 het neurodiversiteitsnetwerk bij ABN AMRO oprichtte. Het onderwerp neurodiversiteit kreeg momentum door de pandemie toen duidelijk werd dat we allemaal anders reageerden op dezelfde situatie. Sommigen fleurden thuis op door de rust en mentale ruimte die ze cadeau kregen, anderen misten de reuring van kantoor. Toen we allemaal weer terug mochten, liep dat niet direct storm: veel mensen wilden niet meer de prijs betalen die ze klaarblijkelijk betaalden vóór. Het werd tijd voor het normaliseren van cognitieve variatie. Het werd tijd voor een breinvriendelijke werkvloer.
Vanuit ABN AMRO vond ik samen met een collega gelijkgestemden bij onder meer ASML, Philips, BAM en een aantal overheidsinstanties en startten we in 2022 het Neurodiversiteit Netwerk Nederland. Sommige bedrijven waren al een hele tijd met het onderwerp bezig, maar de meeste moesten nog van de kant komen. En omdat dit vaak initiatieven van een enkele medewerker zijn, is het fijn om je te kunnen omringen door gelijkgestemden.
En gelijkgestemden bleken er genoeg: binnen de kortste keren waren we met zo’n 80 organisaties en groeide onze LinkedIn pagina in een recordtijd naar 15.000 volgers. Voor veel organisaties is neurodiversiteit een blinde vlek, wat blijkt uit de massale interesse in het onderwerp. Op onze pagina delen we wetenschappelijk onderzoek, hoopvolle verhalen en ook luchtige filmpjes of anderszins relativerend materiaal.
Met het Neurodiversiteit Netwerk Nederland verenigen we ambassadeurs van neurodiversiteit binnen hun organisaties. We delen kennis, initiatieven en we organiseren met een kernteam netwerkborrels en een jaarlijks seminar. We helpen de ambassadeurs bij het opzetten van een netwerk, het organiseren van events en creëren van bewustwording binnen organisaties en in het bijzonder management en HR die veel impact hebben op de context waarin mensen werken.
De kracht van een netwerk als dit is dat het mensen een gevoel geeft van thuiskomen en mensen echt de kans geeft om te groeien, omdat ze zich voor iets inzetten wat ze na aan het hart ligt. Binnen het netwerk zetten we ook iedereen in op waar diegene goed in is. Dat is wat menigeen mist in diens eigen werkomgeving: veel neurodivergenten krijgen doorgaans veel feedback op hun minder sterke punten; wat in bijvoorbeeld tijdsbesef, sociale interactie of teamgerichtheid kan zitten.
Terwijl wat ze wél meebrengen vaak van onschatbare waarde is: patroonherkenning, creativiteit, datagedreven werken en denken, helikopterview, hyperfocus, probleemoplossend vermogen. Als je als organisatie dáár de focus op legt en mensen laat doen waar ze goed in zijn, dan kunnen ze floreren. Luister ook goed naar het tegengeluid in je organisatie; hier zitten perspectieven die je anders over het hoofd zou kunnen zien. Andere breinen zien andere dingen. Zo simpel is dat. En het mooie is: in organisaties waar aandacht besteed wordt aan neurodiversiteit stijgt het welzijn van iedereen. We zijn immers allemaal individuen met onze voorkeuren.
*Consultant & programma- en projectmanager Saskia Schepers is spreker, coach, schrijver met expertise in leiderschaps- en teamontwikkeling, neurodiversiteit, learning & development en mentaal welzijn