Vandaag gaan we naar de stembus en kiezen we de Tweede Kamer. Dat betekent dat er door het hele land honderden stembureaus zijn ingericht. Al die stembureaus worden bemenst door medewerkers van gemeenten en vrijwilligers. En daar is in sommige gemeenten, bijvoorbeeld Overbetuwe, wel een klein beetje iets bijzonders aan de hand.

Patricia Hoytink-Roubos

Daar zijn namelijk Prokkelduo’s actief. Dat zijn duo’s bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking. Zij zijn bijvoorbeeld actief als gastheer of gastvrouw op het stembureau of helpen op een andere manier bij het stemproces.

Als gedachte achter deze actie laat initiatiefnemer Stichting Prokkel weten dat mensen met een verstandelijke beperking meer zijn dan hun beperking. Zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Ook tijdens de verkiezingen.

Al weer voor de derde verkiezingen op rij pakt de gemeente Overbetuwe de handschoen op. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos is enthousiast. “Ten eerste hebben we hele enthousiaste medewerkers hier op het gemeentehuis, die het hartstikke leuk vinden om deze ervaringen op te doen. En daarnaast, en minstens zo belangrijk: als overheid willen we het goede voorbeeld geven.”

“Want”, zo redeneert Hoytink-Roubos, “als wij als gemeente onze bedrijven vragen om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Als wij willen laten zien dat we een inclusieve samenleving zijn. Dan is het toch eigenlijk niet meer dan normaal dat we op een zichtbare manier laten zien dat we er als organisatie zelf ook aan trekken?”

Bij deze verkiezingen zullen zeker drie Prokkelduo’s actief zijn in Overbetuwe. De evaluatie van de vorige twee stemrondes viel heel positief uit. “Ik ga altijd langs bij alle stembureaus op een verkiezingsdag. Dus ik had zelf al een hele fijne indruk door het enthousiasme van de mensen op het stembureau. En ook van bezoekers en andere medewerkers kregen we alleen maar goede signalen terug.”

Maar Overbetuwe doet meer dan alleen het faciliteren van Prokkelduo’s. De gemeente zorgt ook voor flyers in begrijpelijke taal in het stembureau. “Vanzelfsprekend wordt ook de tijd genomen om mensen uitleg te geven. Iedereen moet kunnen stemmen en daarom willen we zorgen voor echt toegankelijke verkiezingen.”

Maar de inzet van de Prokkelduo’s kreeg ook een ander vervolg. Samen met één van de Prokkelvrijwilligers, Lieke Derksen, gaf de gemeente vorm aan een informatiebijeenkomst over digitale weerbaarheid. “Die campagne was oorspronkelijk gericht op de oudere inwoners. Maar Lieke liet weten dat dit ook een heel belangrijk onderwerp was voor mensen met een licht verstandelijke beperking.”

Dat leidde tot een druk bezochte informatie-avond, toegesneden op de informatiebehoefte van deze doelgroep. Hoytink-Roubos: “Contacten met de mensen zelf helpen ons om de goede dingen te doen, zowel qua communicatie als beleid. Dus het heeft ons veel geleerd en we leren er nog steeds van. Te beginnen bij de verkiezingen. Ik ben heel blij dat we vandaag op deze manier zichtbaar kunnen maken dat we met elkaar de samenleving vormen en dat iedereen een plek verdiend.”