Noor Wobbes werkt bij Avabel. Als content creator schrijft ze teksten voor site, socials, nieuwsbrief en webshop. Daarnaast is ze ook actief als decoratieschilder. En oh ja, ze staat in het doelgroepregister banenafspraak. Een gesprek over vooroordelen overwinnen en samen uitvogelen hoe het wel kan werken.

Het is nu ruim drie jaar geleden dat Noor Wobbes via haar werkzaamheden voor de Realisten Academie van vakbond CNV via via in contact kwam met Richard Duppen van Avabel. Het gaat nu goed met Noor, maar dat was niet altijd het geval. “Enkele jaren geleden ging ik door een diep dal. Ik had mijn opleiding als decoratieschilder met vlag en wimpel afgerond, maar toen die afgelopen was – en de schoolstructuur wegviel, ben ik compleet ingestort.”

Dat was overigens niet de eerste keer dat Noor merkte dat ze behoefte had aan een duidelijke structuur en dat ze af en toe een dagje moet opladen. “Ik heb altijd wel moeite gehad met prikkelverwerking,” zegt ze terugkijkend. “Ik heb niet voor niets tijdens mijn schoolperiode al burn-outs gehad.”

Toch duurde het lang voor er sprake was van een duidelijkheid. Uiteindelijk kwam de GGZ tot de diagnose autisme. “Ik vind het soms een beetje spannend om dat label te noemen. Omdat je snel met vooroordelen te maken krijgt.”

Maar ze vindt het toch belangrijk om te zeggen, omdat ze wil laten zien dat autisme verschillende uitingsvormen kan hebben. “Ik ben sociaal sterk, bijvoorbeeld. Bij mij zit het veel meer op het stuk energetische beperking en behoefte aan structuur/zekerheid. Iedereen is anders en dat geldt ook voor mensen met autisme.”

Vrijheid in structuur
En door de afspraken die Richard Duppen en Noor Wobbes hebben kunnen maken, is een situatie gecreëerd waarin Noors sterke kanten naar voren kunnen komen. “Ik werk zo’n 16 uur per week, maar dat is een gemiddelde. Dat kan ook de ene week 14 en de andere week 18 zijn. Ik krijg dus de ruimte om mijn werktijden flexibel in te vullen.”

Dat past ook bij het werk dat Noor doet. “Ik schrijf teksten, maak foto’s en zorg zo voor content op de sociale media van Avabel. Daarnaast maak ik ook teksten voor de webshop en de nieuwsbrieven. Ik ben niet opgeleid in deze richting. Ook Avabel had nog nooit iemand voor deze rol in dienst. Daarom is het learning by doing voor allebei. Soms is dat wel lastig, maar samen vogelen we het wel uit.”

Maar er is nog een afspraak die Noor maakte met haar werkgever. Haar projecten als decoratieschilder kan ze in de uren voor Avabel doen, op detacheringsbasis. “Richard zei: ‘als jij niet schildert dan word je ongelukkig’. Daarom biedt hij mij deze kans. En voor mij is het geweldig, want zo houd ik aan de ene kant de financiële zekerheid, structuur en collega’s van Avabel en krijg ik aan de andere kant wel de kans om te doen wat ik heel graag doe: schilderen. Voor mij de gouden combinatie!”

CNV Realisten
In de periode na haar opleiding was Noor actief voor de CNV Realisten Academie *link*. “Ik bedacht me dat ik toch niet de enige zou zijn die het moeilijk had tijdens en na school. Daar moeten ook andere jongeren moeite hebben. Daar wilde ik een stem aan geven. Met de CNV Realisten gingen we in gesprek met werkgevers en zo kwam ik uiteindelijk ook Richard tegen.”

Duppen noemt medewerkers met een beperking wel eens de Paralympiërs van de arbeidsmarkt. “Dat vind ik een mooie quote. Vooral ook omdat hij daarna zei: ‘maar waar Paralympiërs worden toegejuicht, krijgen mensen met een arbeidsbeperking vaak te maken met vooroordelen en wantrouwen.’ We hoeven misschien niet toegejuicht te worden, maar het zou echt helpen als er positiever wordt gekeken naar de prestaties die mensen gewoon dagelijks leveren.”

Richard Duppen is een vermaard inclusief werkgever. Met hem spraken we enkele jaren geleden in een aflevering van de Inclusiepodcast. (Klik op onderstaande afbeelding om dat interview te beluisteren).