Ruim 150 mensen kwamen deze week bij elkaar in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem om getuige te zijn van de uitreiking van de Participatieprijs voor werkgevers in de Regio Zuid-Kennemerland 2023. De keuze was aan de vakjury en die besloot: Hogeschool Inholland in Haarlem was dit jaar simply the best, of is in elk geval de winnaar.
De juryvoorzitter was Edwin Teljeur – sociaal ondernemer en voor het ministerie van BZK projectleider van de City Deal Impact Ondernemen. Hij speelde een belangrijke rol bij de uitreiking. Want de participatieprijs werkgevers in de regio Zuid Kennemerland is nadrukkelijk een vakjuryprijs, géén publieks- of populariteitsprijs.
Met de wedstrijd wil de organisatie, in handen van sociaal ontwikkelbedrijf Spaarne Werkt en WSP ZKIJ, naar eigen zeggen het heilige vuur van inclusief werkgeven verspreiden. Dat vraagt om een transparant en eerlijk wedstrijdproce. En om overtuigende genomineerden natuurlijk.
Daarom werden de gang van zaken rond de nominaties en de verkiezing en de inclusieve manier van werken van de drie genomineerde bedrijven (naast InHolland Haarlem ook TommyTomato en Iber Lengua) op het podium duidelijk uitgelicht. Dat laatste gebeurde door het vertonen van de drie filmportretten van de genomineerden.
Maar ook door podiumgesprekken en de toelichting van de jury. De strak georganiseerde bijeenkomst was een klein uurtje bezig, toen de winnaar bekend werd gemaakt. Terwijl Tina Turner door de ruimte schalde bleek dat de onderwijsinstelling dit jaar aan het langste eind trok.
De uitleg bij de keuze voor InHolland was als volgt: ‘De onderwijsinstelling heeft een helder beleid op het gebied van inclusief werkgeven, voert dit professioneel uit en behaalt uitstekende resultaten. De vakjury heeft overwogen dat het succesvol, duurzaam doorvoeren van inclusief werkgeven binnen een heel grote organisatie zoals Inholland (2.700 medewerkers, waarvan 650 in Haarlem) geen sinecure is. Alles moet kloppen en de aanpak moet integraal zijn: beleid, hrm-vakmanschap, communicatie, samenwerking en begeleiding.’
Op het podium stroomden de aanwezige medewerkers van InHolland samen. Geen van hen had de winst verwacht, maar duidelijk was wel dat ze er op hadden gehoopt. Dat maakte hun blijdschap des te aanstekelijker om te zien. En met deze aanstekelijke blijdschap slaagde de organisatie in hun doelstelling het enthousiasme voor inclusief werkgeven – in elk geval op de aanwezigen in de zaal – over te laten slaan.
*Foto’s Adam van Noort