Mix een comedian en een duo vrije denkers met een zaal vol werkgevers en bespreek het onderwerp inclusie op de arbeidsmarkt. Het onwaarschijnlijk inspirerende resultaat? De jaarbijeenkomst van het inclusieve werkgeversnetwerk Samen voor een Baan 2024.
Op deze bijeenkomst wordt traditiegetrouw de regionale prijs Inclusief Ondernemer van het jaar uitgereikt. Er waren drie genomineerden, te weten Kickstart Food, PostNL en Teamplast. Op het podium stelden de genomineerde bedrijven zich voor in een interview met dagvoorzitter/comedian Samir Fighil.
Gevraagd naar hun motivatie om inclusief te werken, antwoordde Priscilla Koning dat dit bij Teamplast – als familiebedrijf – onderdeel is van het dna. Paul Brinkerhof van PostNL vertelde uit eigen ervaring te weten hoe fijn het is als iemand je een kans wil bieden als je er een nodig hebt en Bram Steneker van KickStart Food vatte zijn levensfilosofie samen met de woorden dat er voor iedereen een plek moet zijn.
Fighil had de genomineerde bedrijven bezocht en verhaalde vol enthousiasme over de open sfeer bij deze ondernemingen. Hij voegde er wel aan toe blij en opgelucht te zijn niet tussen de drie genomineerden te hoeven kiezen.
De eer was voor de jury en die bestond uit eerdere winnaars van deze awards, onder andere de winnaar van vorig jaar Wilma Hilvers, van Bakkerij Hilvers.
Hilvers vertelde wat de winst van de award voor haar en haar bedrijf had betekend. Zo kreeg Bakkerij Hilvers veel aandacht in de (sociale) media en werd het sparringpartner van UWV rondom de aanpassingen van de loonwaardemeting.
Maar nog veel belangrijker, zei Hilvers, was de boodschap die ze aan de zaal mee wilde geven. “Het is fantastisch om inclusief ondernemer te zijn. Het biedt ook voor een gewoon commercieel bedrijf de mogelijkheid om het verschil te maken in het leven van mensen. Als iedere werkgever nou een persoon met hulpvraag onder de hoede neemt, dan zou de wereld al zoveel mooier zijn.”
Voorzitter van de jury was vermaard inclusief ondernemer Richard Duppen (Avabel), die we eerder deze Maand van de 1000 Voorbeelden al tegenkwamen in het interview met Noor Wobbes. “Het was geen makkelijke keuze, want dit zijn zulke mooie bedrijven. Ze ondernemen elk op hun eigen wijze inclusief, op een andere schaal en in andere vormen. Maar ze doen het allemaal met beleving en gevoel.”
En gevraagd door Fighil naar een laatste tip voor de zaal, sprak hij de voor hem kenmerkende woorden: “Durf een beetje van je mensen te houden.”
De winnaar werd uiteindelijk bekend gemaakt door Wim Ludeke, voorzitter van Inclusief Midden Gelderland, een fonds dat inclusieve en sociale initiatieven in de regio wil ondersteunen. In de grote, glanzende en werkelijk uitmuntend dichtgeplakte envelop bleek de naam Teamplast te zitten.
TeamPlast (lees hier de best practice uit 2023) maakt verpakkingen voor de voedselindustrie en heeft een assemblage-afdeling. Ongeveer de helft van de medewerkers is afkomstig uit een doelgroep.
Priscilla Koning nam de prijs, de speciaal ontworpen door Judith van den Hoven ontworpen ‘Tree of Inclusion’ in ontvangst en gebruikte haar dankwoord om een oproep te doen aan gemeente en UWV. “Als werkgever zijn we dolblij met deze prijs. Maar we maken ons ook een beetje zorgen, bijvoorbeeld over de toekomst van het beschut werk. Ik hoop zo dat dit kan blijven. En daar hebben we jullie hulp hard bij nodig.”
Misschien kunnen de overheden daarvoor inspiratie vinden Arthur en Patrick van de Vrije Denkers. Zij hadden namelijk het eerste deel gevuld met een soort theatercollege over de vraag ‘wat is eigenlijk normaal’, het begrip ‘terminale serieusheid’ en de redenen achter hun overtuiging dat ‘doen de beste manier van denken is.’
Daarmee sloten ze bedoeld of onbedoeld volledig aan bij eerder uitgesproken woorden op het podium: “inclusie moet je gewoon doen.”