UWV durfde anders te kijken
UWV kent vele gezichten: door de media, uit eigen ervaring of misschien van horen zeggen. Maar waar UWV niet direct om bekend staat is UWV als werkgever. En niet de kleinste! Voor deze grote organisatie werken landelijk maar liefst 22.000 mensen aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen. UWV wil daarbij voldoen aan de Banenafspraak: intern banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.
Uitdagingen én mogelijke oplossing
Team Anders Kijken naar Werk Zeeland weet wat voor uitdaging het kan zijn om buiten je bestaande functiehuis te (durven) kijken. Werkgevers hebben vaak goede intenties, maar ervaren soms belemmeringen om de Banenafspraak duurzaam uit te voeren. In het team Anders Kijken naar Werk werken adviseurs inclusieve arbeidsorganisatie die adviesgesprekken met werkgevers voeren over inclusief en toekomstbestendig werk.
Ze laten het niet alleen bij woorden; ze gaan actief op onderzoek uit wat de mogelijkheden zijn door de zogenoemde IHW (Inclusief Herontwerp van Werk) 2.0 methode toe te passen. Deze methodiek helpt werkgevers anders te kijken naar werk. Dat doen ze door werk, samen met de medewerkers, anders in te richten. Specialistische taken worden daarbij gescheiden van niet-specialistische (ondersteunende) taken. Die ondersteunende taken kunnen vervolgens uitgevoerd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ander onbenut talent, waardoor zittend personeel ontlast wordt.
De praktijk
Adviseurs uit het team zijn bij UWV in Breda en Goes aan de slag gegaan met het voeren van gesprekken en analyseren van taken. Zij concludeerden:
• Er is draagvlak vanuit het management en de werkvloer;
• Er is commitment aan het onderzoek;
• Er zijn niet-specialistische taken die geschikt kunnen zijn voor onbenut arbeidspotentieel.
Drie onmisbare signaleringen voor een uitkomst met impact. Op basis van het onderzoek is een praktisch adviesrapport geschreven dat beschrijft voor welke taken een functie gecreëerd zou kunnen worden. Aan UWV Breda en Goes de eer om een kandidaat aan te nemen. Of… ging dat allemaal iets te snel? Een analyse van het team kan weken of zelfs maanden in beslag nemen en ‘opeens’ ligt daar een adviesrapport met praktische aanbevelingen voor een organisatie.
En toen? Want is er wel een geschikte kandidaat? Hoe regelen we dat in ons functiehuis? Zijn de collega’s er klaar voor? En dat midden in de onvoorspelbare corona periode. Ook UWV bleek vatbaar voor de weerbarstige werkelijkheid van inclusief ondernemen. Het onderzoek bleef onbeantwoord liggen, tegen alle goede intenties in.
Geduld
Voor dit onderwerp heb je de juiste mensen, plek en drijfveren nodig. Fingerspitzengefühl. En dat vraagt geduld. Ook bij UWV. Tot daar ineens de juiste kandidaat op het juiste moment kwam; Daniël. Verhuisd uit een andere regio en passend in het plaatje van de herschikte taken. Daniël versterkt het team werkgeversdienstverlening bij UWV in Goes, ontlast collega’s met ondersteunende taken en heeft zelf weer een fijne werkplek op een zogenoemde en door UWV gecreëerde M-codefunctie; een unieke functie, voor een bepaalde medewerker gemaakt. Zodra de medewerker de functie om wat voor reden dan ook verlaat, wordt de functie gesloten (buiten gebruik gesteld).
En als toetje: een zittende medewerker uit de Banenafspraak heeft door dit onderzoek (en naar eigen wens) extra niet-specialistische taken opgepakt. Win-win-win.
Alles voor een mooie toekomst!
*Lieselot Goudszwaard is adviseur inclusieve arbeidsorganisatie