Marcel Riebel poste deze maand dertig voorbeelden van geslaagde plaatsingen en profielvoorbeelden van werkzoekenden op LinkedIn. Daarmee vormde hij een indrukwekkend bewijs van de stelling van Aart van der Gaag, boegbeeld van de 100.000 banen, dat de 1000 voorbeelden niet van het project is, maar van iedereen die zich inzet voor inclusiviteit op de arbeidsmarkt.

Marcel Riebel is adviseur bij het team Diversiteit en Inclusie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij helpt rijksdiensten bij het plaatsen van mensen uit het doelgroepregister en helpt werkzoekenden aan een baan bij de rijksoverheid. “Mijn functie heet adviseur, maar ik ben eigenlijk recruiter.”

En dan een recruiter met een passie voor zijn vak en de doelgroep. Riebel haalt voldoening uit elke geslaagde plaatsing, zo vertelt hij. “Dan gaan mensen blij naar hun werk en blij weer naar huis. Bovendien zorgt de eerste plaatsing meestal, niet altijd maar wel bijna altijd, voor een doorbraak bij een afdeling of organisatie. Dan gaan de deuren ietsje verder open voor inclusie.”

Cijfers
Riebel laat zich niet ontmoedigen door het feit dat de overheid als geheel achterblijft bij de doelstellingen uit de Banenafspraak. “Er zijn afdelingen waar het goed loopt. En ook afdelingen waar het minder loopt. Maar ik kijk eigenlijk niet vanuit de cijfers. Ik kijk vanuit de plaatsing. Die moet goed zijn. Als je het snel doet en veel mensen plaatst, die echter vervolgens weer afvallen. Wat heb je dan? Ja, misschien veel vinkjes gezet, maar je bereikt niks voor de mensen die je plaatst en voor de organisaties die ruimte bieden.”

Goede, duurzame banen creëren kost tijd en aandacht. Dat is Riebels stellige overtuiging. Met zijn collega’s van het team Diversiteit en Inclusie steekt hij dan ook veel energie in het borgen van de plaatsing. “Wij geven niet alleen trainingen over inclusie aan afdelingen, maar letten ook bij elke plaatsing goed op dat de begeleiding is geregeld via buddy’s en jobcoaching en dat kandidaat en organisatie weten wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten.”

Team Diversiteit en Inclusie ondersteunt het Rijk met verschillende diensten om diversiteit en inclusief denken en handelen (D&I) op de werkvloer te bevorderen. Het team bestaat uit professionele trainers, adviseurs en recruiters en is dé partij voor D&I gerelateerde vraagstukken. “Ons doel is om het Rijk te helpen met het behalen van haar doelstellingen op dit gebied en het daarmee te profileren als een aantrekkelijke werkgever waar gelijkwaardigheid en diversiteit voorop staan.”

Het team bedient ministeries, en diensten zo divers als het Rijksvastgoedbedrijf tot de IND. “Dat vraagt van ons dat we overal een netwerk onderhouden. Als er een functie is in Budel, kan ik niks met een kandidaat uit Den Haag. Dat betekent dat je daar mensen van bijvoorbeeld WSP’s moet kennen om je werk goed te kunnen doen. Dat is ook een gevolg van onze overtuiging dat elke plaatsing maatwerk is.”

De voorbeelden
Relatief kort voor de start van de Maand van de 1000 Voorbeelden besloot Riebel aan te haken en iedere dag een voorbeeld op zijn LinkedIn-pagina te posten. “Ja, binnen het team hadden we het erover dat we eigenlijk wel iets met deze maand wilden doen. Het is zo’n mooie manier om aandacht te vragen voor het onderwerp. En toen ik hoorde dat het thema ‘beschikbaar’ was, toen dacht ik: nou dan ken ik nog wel wat voorbeelden…”

Geholpen door een uitstekend geheugen voor plaatsingen en kandidaten, ging Riebel aan de slag. “Ik heb geprobeerd om het brede palet te laten zien: niet alleen van plaatsingen van hoger opgeleiden, maar juist het volle baanaanbod bij de overheid. En ook in mijn, geanonimiseerde beschrijvingen van kandidaten, wilde ik het volledige plaatje laten zien en recht doen aan hun verhaal.”

Met het schrijven van zijn 1000 Voorbeelden verhalen, wil Riebel zijn netwerk laten zien wat er op inclusief gebied mogelijk is bij de overheid en de successen delen. “Als ik een paar mensen heb kunnen overtuigen hun vooroordelen te laten varen, is mijn deel van de Maand van de 1000 Voorbeelden wel geslaagd.”

Alle voorbeelden die Marcel optekende zijn te vinden op zijn LinkedIn-pagina. Bij dit artikel – in het rood – enkele voorproefjes.

Marco werd begeleid door de Edwin van der Sar Foundation – Hersenstichting en wilde graag aan het werk bij de Rijksoverheid. Met zijn bachelor Journalistiek en gerichte schrijfvaardigheidscursussen in combinatie met specifieke werkervaring bleek hij een uitstekende kandidaat Webredacteur. We vonden een mooie plek voor hem bij een klein onderdeel van het ministerie van BZK waar hij het prima naar zijn zin heeft en men zeer tevreden over hem is. Zijn jobcoach, bekend met problematiek rondom NAH, heeft hem uitstekend begeleid en ervoor gezorgd dat Marco duurzaam aan de slag blijft.

Beschikbaar:
Deze dame heeft zo’n 30 jaar ervaring als financieel administratief medewerker. De financiële administratie (debiteuren, crediteuren, bank- en kasboek, grootboek, etc.) kent voor haar weinig geheimen meer.
Ze is zeer gemotiveerd om weer aan het werk te gaan. Ze is accuraat en punctueel, sociaal en geduldig, en een doorzetter die zich bescheiden opstelt. Gezien haar arbeidsbeperkingen zal ze wat begeleiding nodig hebben bij het starten in een nieuwe functie. Begeleiding komt vanuit een gespecialiseerde jobcoachorganisatie en beschikbare gebarentolken.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast

Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden draait alles om inclusie op de arbeidsmarkt. Deze maand deelde Marcel Riebel dan ook graag dagelijks een aantal mooie resultaten die wij de afgelopen periode hebben geboekt; mensen die via Team D&I aan het werk zijn gegaan bij de Rijksoverheid.

Hans heeft zijn HEAO afgerond en in een wat verder verleden voor de Rijksoverheid gewerkt. Sinds enkele jaren weet hij dat hij een Autisme Spectrum Stoornis heeft. Hierdoor zijn wat zaken duidelijk geworden en weet hij beter welke baan bij hem past. Het vinden van de juiste baan bleek lastiger dan gedacht. Hans heeft enkele jaren als Taalcoach gewerkt voor zgn. statushouders en neemt deze ervaring mee naar zijn nieuwe functie als Medewerker Digitale Leeromgeving bij een van de kerndepartementen. Na een gedegen inwerktrajecten kan Hans zonder veel extra begeleiding zijn werk uitvoeren. Een externe jobcoach is beschikbaar maar Hans redt zich prima en heeft de leuke, duurzame functie gevonden waar hij al zo lang naar op zoek was.

Chantal is via de Praktijkroute opgenomen in het doelgroepregister en dit jaar gestart met een opleiding Praktijkdiploma Boekhouden. Team D&I vond voor haar een mooie werkplek bij het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met haar collega’s houdt ze zich bezig met zgn. Onbeheerde Nalatenschappen. Hier komt haar opleiding goed bij van pas. De organisatie is zeer tevreden over haar werk en de collega’s zijn blij met Chantal als collega. En Chantal zelf, die gaat elke dag met een grote glimlach naar haar werk.

Het overkoepelende thema van de maand van de 1000 voorbeelden voor dit jaar is samen te vatten in één woord: beschikbaar! Daarom wil ik ook graag een aantal mensen anoniem introduceren die beschikbaar zijn en graag bij de Rijksoverheid willen werken.

Deze heer woont in Groningen en heeft zowel een Doctoraal Planologie als een Master Vastgoedkunde. Hij is sterk in het analyseren, het werken volgens de regels en het naleven daarvan, het overzicht creëren en het opzetten van plannen. Hij is minder goed in de communicatie en het verduidelijken van zijn plan. Dit maakt dat hij lang ‘geworsteld’ heeft en (pas) begin dit jaar een indicatie Banenafspraak heeft gekregen omdat er een Autisme Spectrum Stoornis werd vastgesteld. Nu is ook duidelijk waarom hij ‘worstelt’. Hij zoekt een leuke baan op mbo-/hbo-niveau met duidelijke kaders en structuur, een positieve werksfeer en een vast aanspreekpunt op de werkvloer.

Erkan is een vriendelijke, welbespraakte jongeman uit Den Haag. Hij staat aan het begin van zijn carrière en is zeer leergierig. Hij heeft op de middelbare school de diagnose ASS gekregen. Het reguliere schoolsysteem paste hem ook niet goed waardoor zijn opleiding in eerste instantie niet heeft afgerond. Via de 21+-toets is hij aangenomen op de Hogeschool waar hij z’n propedeuse Social Work heeft afgerond. Hij wil nu graag aan het werk en verder studeren. Door opleiding en werk te combineren wil hij zijn carrière graag opbouwen en werk uitvoeren dat past bij zijn intellectuele vermogens.