Hallo Martine, hoe is jouw 1000 Voorbeelden gevoel op het moment?
“Nog beter dan ik van te voren had gehoopt. Bij de bijeenkomsten waar ik zelf was, en wat ik van de organisatoren en collega’s hoor, hangt een goede sfeer. We krijgen positieve feedback op het begeleidende programma. Je ziet overal initiatieven ontstaan van partners. Dus van mij mag het nog wel even duren.”

Je krijgt wederom je zin, want we gaan de vierde week in…
“Mooi weekje weer. Ik heb zin in de INC Awards, als ik Aart van der Gaag mag geloven is dat een heel inspirerende avond. Het leerwerkdiner in Lelystad is altijd een 1000 Voorbeelden highlight. We mogen zelf optreden bij de 1000 Voorbeelden sessies van de Vereniging van Universiteiten en van WSP regio Amersfoort. Dan heb je nog De Normaalste Zaak met een hele inspirerende sessie voor mkb werkgevers. Dat blijft nodig, dus ik ben heel blij dat dit evenement een plek op de kalender heeft gekregen.”

Ook online gebeurt er weer het nodige…
“Ja dat weet ik, maar ik wil ook het evenement van Onbeperkt aan de Slag en de Goldschmeding Foundation nog even noemen. Want daar gaat het om ondernemerschap van mensen met een beperking, dat vind ik ook een waardevolle toevoeging aan onze maand.”

En op de site…
“Ja, de komende dagen komen we nog met een afrondende analyse van de partijprogramma’s. Ook hebben we het stemgedrag van de verschillende partijen in de Tweede Kamer tegen het licht gehouden op het onderwerp Banenafspraak.

Richting de verkiezingen vind ik het ook heel leuk dat we bijzondere aandacht hebben voor de Stichting Prokkel en de inclusieve stembureaus via een interview met de burgemeester van Overbetuwe, een gemeente die daar echt werk van heeft gemaakt.

En in de columns en best practices deze week ook veel aandacht voor het perspectief van ervaringsdeskundigen uit de doelgroep Banenafspraak. Want ook dat perspectief mag vanzelfsprekend niet ontbreken.”

Heb jij de afgelopen week nog 1000 Voorbeelden-dingen gedaan?
“Ik mocht, samen met Josée Blanken van JobOn de Nationale Werkbezoekdag openen. Het was een digitaal openingsmoment, ook met JobOn oprichter Pieter Vermeer. Het was een leuke manier om zo’n mooi event te openen. De Werkbezoekdag en de 1000 Voorbeelden passen ook goed bij elkaar: wij vieren de match tussen werkzoekenden en werkgever en de Werkbezoekdag helpt natuurlijk bij het creëren van matches.”

Nog andere hoogtepunten de afgelopen week?
“Qua events was elke dag wel een hoogtepunt, dus daar wil ik niet teveel uitlichten. Nou ja, eentje dan: De Dag van de Ondernemer van MKB Nederland. En dan met name omdat ik de woorden van Jacco Vonhof, MKB Nederland voorzitter, even wil herhalen. Hij schreef dat het voor wat betreft de Banenafspraak tijd is om door te pakken. Zo staan wij er ook in en dat past bij het team en onze werkzaamheden. En het pas ook heel mooi bij onze oproep deze maand: Kies de Banenafspraak.”

Nu we het toch over columns hebben…
“Ja, de politieke columns gingen door. Ik heb ze dit weekend eens even allemaal achter elkaar gelezen. Ik heb het eerder gezegd: je spreekt nooit iemand die echt tegen de Banenafspraak is. Ook uit in de columns van de Kamerleden en de analyses van de verkiezingsprogramma’s bleek toch wel brede steun.

Daarbij was – en dat is los van politieke voorkeur – de oproep van Sjoerd Warmerdam uit mijn hart gegrepen: laten we handelen op basis van vertrouwen, zowel richting werkzoekenden als richting werkgevers.

Nu we het toch over politiek hebben, wat ga jij stemmen?
“Ik kies de Banenafspraak, dat zou je moeten weten.“

Even serieus alsjeblieft…
“Dat ga ik jou niet aan je neus hangen, als je het niet erg vindt. En ook als je het wel erg vindt, trouwens. Ik matig me overigens ook geen stemadvies aan. We hebben de analyses kunnen lezen. We hebben de debatten kunnen zien. Stem wijs, zou ik alleen willen zeggen.”

Nog een slotwoord?
“Vorig jaar waren we met het Samen voor een Baan-netwerk te gast bij Vitesse. Dit jaar zal Vitesse weer een rol spelen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden. Die spelen op zaterdag 2 december namelijk uit tegen Fortuna Sittard. En zaterdag 2 december is ook de slotdag van onze maand.”

De Maand van de 1000 Voorbeelden 2023, een maand tjokvol activiteiten, informatie en inspiratie rond inclusief werkgeven en de Banenafspraak. Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 125.000 banen’ is uw wekelijkse 1000-Voorbeelden gids in de rubriek ‘Martine kijkt vooruit’.