Tot de kwaliteiten van Pieter Vermeer, de man achter Stichting JobOn – een community van werkzoekenden – behoort zeker een aanstekelijk enthousiasme. Mede dankzij dit enthousiasme – en de medewerking van vele bedrijven en werkzoekenden natuurlijk – is de Werkbezoekdag uitgegroeid tot een nationaal evenement. (Oh ja, aanmelden kan nog).
Dit jaar vindt de Nationale Werkbezoekdag niet toevallig plaats tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden. Hoewel het evenement niet exclusief is gericht op werkzoekenden met een arbeidsbeperking, heeft het inclusie hoog in het vaandel staan: “Tijdens de Werkbezoekdag draait het om een gesprekje zonder cv’s, zonder oordelen. Het is een manier om de ontmoeting tot stand te brengen.” Zo vat Vermeer de gedachte achter de Nationale Werkbezoekdag samen.

Wild idee
De lijst van bedrijven en mensen die op persoonlijke titel meedoen aan de Nationale Werkbezoekdag en beschikbaar zijn om het gesprek aan te gaan met werkzoekenden is lang. “We hadden een wild idee dat we duizend gesprekken mogelijk wilden maken dit jaar. Het is gewoon bizar dat we dit aantal dreigen te gaan halen. Bizar fantastisch natuurlijk.”

Tijdens de Nationale Werkbezoekdag gooien bedrijven hun deuren open. Onafhankelijk van de vraag of er op het moment vacatures te vervullen zijn. Werkzoekenden, of mensen die van baan willen veranderen of mensen die meer willen gaan werken, of mensen die nadenken over carrièreswitch en geïnteresseerd zijn in een andere sector, kunnen zich aanmelden voor een gesprek en een tijdstip. Vervolgens komt het tot een match en een afspraak.

Leuk om te vertellen
“Eigenlijk zou elke dag van het jaar een werkbezoekdag moeten zijn”, vindt Vermeer. “Voor veel mensen die werk zoeken of ander werk zoeken is het blijkbaar lastig om gewoon eens ergens binnen te komen en te vragen over het werk dat een organisatie doet. Terwijl het een ideale manier is om te ontdekken of dat bedrijf, of die branche, iets voor je is. Trouwens, heel veel mensen vinden het leuk om over hun werk of organisatie te vertellen.”

Dat blijkt ook wel uit het aantal aanmeldingen dit jaar en over de verscheidenheid aan bedrijven die meedoen. “Dat loopt echt van het grootbedrijf tot een fietsenmaker met 2 medewerkers. En het leuke is: in heel veel gesprekskandidaten is interesse, het komt in veel gevallen tot een gesprek. En de afgelopen jaren hebben laten zien dat het ook heel vaak tot banen of werkervaringsplekken komt omdat er een onverwachte klik blijk te zijn.”

Inclusief
Voor mensen met een arbeidsbeperking, ook uit het netwerk Beschikb@@r, waar JobOn en de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’ samen bij betrokken zijn, werden in de aanloop naar de Nationale Werkbezoekdag speciale webinars georganiseerd. “Daar hebben we aandacht besteed aan de manier waarop mensen zich het beste konden voorbereiden. Maar het belangrijkste is: zie het gesprek als een kans om zonder vooroordelen en zonder directe verwachtingen te leren over een sector en jezelf te laten zien. Dat biedt een super laagdrempelige manier om te tonen wat je in je mars hebt.”

Hoewel het evenement nog moet plaatsvinden, is Vermeer stiekem al tevreden dankzij het enorme aantal aanmeldingen. “Dat geeft inderdaad een tof gevoel. Maar het belangrijkste blijft toch het resultaat. Het eerste is dat de gesprekken er zijn, het tweede is dat iedereen er een fijn gevoel aan overhoudt. En als derde: hoe gaaf zou het zijn als er ook dit jaar naar aanleiding van de Werkbezoekdag een mooi aantal mensen een baan heeft gevonden of bijvoorbeeld de inspiratie om een stap naar een nieuwe sector te wagen. Ja, pas dan ben ik helemaal happy. Daarbij vind ik het vooral mooi als we het onbenut arbeidspotentieel weten te bereiken, er staan nog zoveel mensen langs de zijlijn en dat vind ik zonde.”

 

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast