Diep in de bossen van de Veluwe, net buiten Arnhem, ligt Topsport Centrum Papendal. Daar zijn ook de trainingsfaciliteiten van profclub Vitesse. En daar, naast het veld waar de jonge Arnhemse talentjes aan het kappen en draaien waren, vierde Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan haar jaarevent, ‘Ondernemen met impact’, inclusief uitreiking van inclusieve prijzen.
Bij de opening van de bijeenkomst vroeg de sprankelende dagvoorzitter Marlies Claasen aan Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!, naar de link tussen dit event en de Maand van de 1000 Voorbeelden. “De Maand van de 1000 Voorbeelden is een feestje en bedoeld om inclusieve werkgevers in het zonnetje te zetten.”
Een feestje was het, onder het toeziend oog van de adelaar van Vitesse, zeer zeker. Ruim 125 werkgevers en arbeidsmarktprofessionals kwamen samen in een opgewekte sfeer. Daaronder veel inclusieve werkgevers, of zoals Schuijer zei: “een zaal vol werkgevers, die de spotlights verdienen.”
Dat was zeker ook te danken aan het feit dat, zoals Wim Ludeke, voorzitter van stichting Inclusief Midden Gelderland, direct memoreerde: de prijs na twee digitale edities weer tijdens een echt event kon worden uitgereikt. Maar deze vierde uitreiking van de prijs was, zoals eigenlijk hoort bij zulke bijeenkomsten, als finale voorgezien.
Onderwijs
Het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan is een initiatief van stichting Inclusief Midden Gelderland met UWV, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor in Arnhem en wil activiteiten faciliteren om de inclusieve arbeidsmarkt te stimuleren. Om ook het onderwijs meer te betrekken bij arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van inclusie, werd voor de tweede keer een prijs uitgeschreven voor afstudeerscripties met een inclusief onderwerp.
De jury kon kiezen uit zeven inzendingen en kwam uiteindelijk tot een shortlist met drie nominaties. Belangrijk volgens de jury was de praktische toepasbaarheid van het onderzoek.
Laura Ekstein onderzocht het operator support system in het beschut werk. Nikki Warmelink bekeek de inzet van Virtual Reality in de begeleiding van kandidaten met een stoornis in het autistisch spectrum en Saki Morita bekeek de relatie tussen klantgedrag en inclusie en probeerde lessen te trekken uit Nederlandse ervaringen voor hun thuisland Japan.
Marlies Claasen, de enthousiaste dagvoorzitter, gaf de drie genomineerden (of een afgevaardigde, in het geval van Saki Morita die de uitreiking vanuit Japan volgde) een minuut de kans om hun onderzoek te presenteren. Winnares werd uiteindelijk Warmelink, met name ook omdat uit haar scriptie al een handreiking voor de inzet van Virtual Reality is voortgekomen, die al door het bedrijfsleven wordt omarmd.
Inclusief Magazine
Voor het vierde jaar op rij lanceerde Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan het Inclusief Magazine. Dit is een vijftig pagina’s tellend tijdschrift met kpraktijkverhalen van inclusieve werkgevers, interviews met mensen uit de doelgroep Banenafspraak en tips voor inclusie. Het blad (hier te bestellen of online in te zien) staat vol met verhalen, die je raken.
Het tijdschrift, dat in een oplage van 3000 exemplaren verschijnt en een voorwoord heeft van Karien van Gennip, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werd tijdens deze gelegenheid gelanceerd. Aangezien de Inclusief Ondernemer van het Jaar 2022 prominent op de cover staat afgebeeld, bleven de toeschouwers nog even in spanning tot na de uitreiking van de prijs. Een aantal geïnterviewden gaven in ieder geval alvast een inkijkje in hun verhalen.
Uitreiking
Ook hier haalde Claassen de genomineerden naar voren. Stuk voor stuk werkgevers die zich het afgelopen jaar zeer inclusief hadden betoond. De jury had zich bij haar keuze laten leiden door een aantal criteria, waaronder de duurzaamheid van de banen, de kwaliteit van het werk en het aantal gerealiseerde banen. De keuze viel op een duo. Het waren Alliander en E-Care Reverse Logistics BV, die met een gezamenlijk project in de prijzen vielen.
Dit project ging een jaar geleden van start. Alliander heeft mensen uit de doelgroep Banenafspraak in dienst en detacheert die bij E-Care. Daar krijgen ze een leer-werktraject aangeboden, mede met begeleiding van Scalabor en het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. Aan het einde van dit traject zijn de nieuwe medewerkers klaar voor een carrière in de techniek.
Ambassadeur
De winnaars toonden zich vereerd, dankbaar voor de erkenning en ook bewust van de opdracht die aan deze prijs verbonden is. Het laatste criterium voor de prijs verwoordde Wim Ludeke namelijk zo: “Kan en wil deze werkgever zich inzetten als ambassadeur van het inclusief werkgeversnetwerk en daarmee voor inclusie in de regio?’ En dat was een belofte die Charlotte Grootmeijer van Alliander en Edwin Bouwman van E-Care graag wilden doen.
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast