Vanavond, tijdens het Sociaal Ondernemen Werkt Event van FactorWerk in Zutphen worden in maar liefst drie categorieën prijzen uitgereikt: aan ‘De meest sociale starter’, ‘De meest sociale werkgever’ en ‘De meest inspirerende sociale werkgever’ van de regio. Marc van Zanten, projectleider, over het hoe en waarom van deze inclusieve feestavond.
Met deze avond wil netwerkorganisatie FactorWerk eer betuigen aan de inclusieve inspanningen van werkgevers in de regio. Maar er is meer dan dat. “Natuurlijk zetten we de inclusieve werkgevers graag in het zonnetje, geheel in lijn met de 1000 Voorbeelden gedachte”, zegt Van Zanten. “Maar we hopen natuurlijk dat deze succesverhalen ook andere werkgevers zal inspireren om inclusie een kans te geven.”

Met deze twee redenen in het achterhoofd, organiseert FactorWerk voor het tweede jaar op rij een Sociaal Ondernemen Werkt Event. Iedereen kon bedrijven indienen voor een nominatie. Een onafhankelijke jury koos voor elke categorie drie genomineerden en maakt vanavond bekend welke werkgevers er met de prijzen vandoor gaan.

FactorWerk
FactorWerk is een netwerkorganisatie waar verschillende organisaties in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe participeren. Naast UWV en dertien gemeenten, zijn dat ook sociale werkorganisaties, onderwijsinstellingen en werkgevers- en werknemersverenigingen.

Marc van Zanten is behalve beleidsadviseur Social Return en Impact Ondernemen bij de gemeente Apeldoorn ook Coördinator van het Expertisecentrum Social Return van FactorWerk. “We hebben het evenement dit jaar georganiseerd met een projectteam bestaande uit de verschillende partijen van FactorWerk. Het vorige evenement was een succes en de tekenen voor opnieuw een geweldige inclusieve avond staan op groen: er komen meer dan 200 werkgevers uit de hele arbeidsmarktregio om de inclusieve successen te vieren.” Inclusief de vertegenwoordiging vanuit de arbeidsmarktregio worden 270 gasten verwacht.

Prijzen en meer
Want behalve de verdeling van de prijzen, een walking diner en een afsluitende borrel, staat er nog meer op het programma. Zo staat de Sign Language Coffee Bar klaar bij de ontvangst. “Ik vind dat echt een geweldig concept. Door in gebarentaal te bestellen bij de barista’s, wordt een moment van ontmoeting en contact met mensen uit de doelgroep Banenafspraak gestimuleerd. Het is misschien een vluchtige ontmoeting, maar laat wel zien voor wie we dit allemaal doen.”

Ook is er een paneldiscussie onder leiding van oud-wethouder Willemien Veugdenhil. Het gesprek zal gaan over inclusieve uitdagingen en tot de gasten behoren ondernemers en inclusie-experts. “Net zoals het laten zien van goede voorbeelden, is ook het voeren van een prikkelende discussie bedoeld om zaadjes te planten in de hoofden van de werkgevers.”

Impact
Als spreker is Jack Cox uitgenodigd. Hij is auteur van het boek ‘Vlindereconomie’. Hij is gevraagd om het concept sociaal ondernemen breder te trekken. “Daarmee sluit hij aan bij een ontwikkeling op de arbeidsmarkt. We zijn van sociaal ondernemen naar impact ondernemen gegaan, waarbij ook aandacht is voor onderwerpen als circulariteit en duurzaamheid.”

Van Zanten kan niet wachten tot het avond is en het Sociaal Ondernemen Werkt Event van start zal gaan. Als dat evenement dan voorbij is, hoopt hij vooral dat de inspirerende voorbeelden en discussies effect hebben gehad. “Als mensen geïnspireerd het theater verlaten, heb ik een goede avond gehad.”

 

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast