Is de arbeidsmarkt beschikbaar voor inclusie? Dat is de vraag van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In de serie ‘1000 Voorbeelden Tool Talk’ gaan we op zoek naar concrete oplossingen en praten we over praktische tools die beschikbaar zijn voor werkgevers, werkenden en professionals en kunnen helpen om de werkvloer inclusiever te maken.

De tools zijn geselecteerd in overleg met Instituut Gak, die de totstandkoming van deze hulpmiddelen heeft ondersteund. In deze Tool Talk praten we met Titus Radstake, voorzitter van de Vereniging van mensen met brandwonden. Samen met collega Irma Visser ontwikkelde hij het online programma. Mijn re-integratieplan.nl.

Mijn re-integratieplan.nl is een praktisch en persoonlijk online leerprogramma voor de eerste twee jaar na een ziekmelding. Het gratis toegankelijke programma helpt werkgevers en arbeidsmarktprofessionals bij de begeleiding van mensen met een aandoening. De online tool helpt mensen met aandoening om zelf meer grip te krijgen op hun re-integratietraject en balans te vinden in werk en leven.

Radstake zegt: “Deze gratis tool is een uniform leermodel, niet gericht op een specifieke doelgroep. Het is geschikt voor mensen met aandoeningen, professionals als arbo-artsen en werkgevers. Het biedt een zelfmanagement-tool en kan daarmee onderdeel zijn van het ontwikkelplan. Het helpt werkgevers of managers als het gaat om de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.”

Meer over mijnre-integratieplan.nl

Mijnre-integratieplan.nl is ontwikkeld op initiatief van het platform ‘Samen Bouwen aan Participatie’. Hieraan doen 30 patiëntenverenigingen mee, waaronder de Vereniging mensen met brandwonden.

Naast de kennis over re-integratie, helpt het programma bovenal om inzicht te krijgen in de reële mogelijkheden en beperkingen, in consequenties van de eigen belastbaarheid voor het werk en in andere belemmerende factoren in de werksituatie. Het is gericht op vier groepen:

  • zieke werknemers,
  • zieke arbeidskrachten zonder werkgevers,
  • zelfstandigen,
  • gehandicapten.

Meer informatie in de handleiding voor professionals

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast