Is de arbeidsmarkt beschikbaar voor inclusie? Dat is de vraag van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In de serie ‘1000 Voorbeelden Tool Talk’ gaan we op zoek naar concrete oplossingen en praten we over praktische tools die beschikbaar zijn voor werkgevers, werkenden en professionals en kunnen helpen om de werkvloer inclusiever te maken.

De tools zijn geselecteerd in overleg met Instituut Gak, die de totstandkoming van deze hulpmiddelen heeft ondersteund. In deze Tool Talk praten we met Gerritje Cornelisse van NXtv over SolliciDate: solliciteren, maar dan als blind date.

De opnames voor SolliciDate zijn afgerond en de videoserie is sinds november 2022 te zien op NXtv en wordt ook uitgezonden door RTV Oost. In deze online videoserie worden werkgevers en zij-instromers op een vernieuwende manier aan elkaar gekoppeld.

SolliciDate is ontwikkeld door NXtv van Gerritje Cornelisse. Het is een blind date, maar dan niet tussen potentiële geliefden, maar tussen werkzoekenden en werkgevers. Twee mensen, die elkaar niet kunnen zien, gaan het gesprek aan.

Het is niet alleen kijktip. Uit de serie is een tool ontwikkeld voor organisatoren van Banenmarkten of Meet&Greets. “Als mensen elkaar niet kunnen zien, maar wel kunnen horen, worden onbewuste vooroordelen vermeden. De deelnemers zijn gedwongen echt te luisteren naar elkaar. Dat geeft de mogelijkheid veel meer context te geven, zowel bij de baan als bij het levensverhaal van de sollicitant.”

SolliciDate werd door NXtv ontwikkeld in nauwe samenwerking met arbeidsbemiddelaar Metechnica. Cornelisse: “Als je het hebt over de nazorg of het professioneel screenen en begeleiden van kandidaten, is er ontzettend veel werk verzet door Metechnica. En die gebieden zijn een onmisbaar onderdeel van het welslagen van het format.”

Meer weten over Sollicidate?

De eerste afleveringen van de serie Sollicidate zijn terug te zien op de website van NXtv. Meer informatie in het artikel ‘Op blind date voor een baan’

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast