De Maand van de 1000 Voorbeelden 2022 is een maand van activiteiten, informatie en inspiratie rond inclusief werkgeven en de Banenafspraak. Met Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’ bespreken we wekelijks de activiteiten in de 1000 Voorbeelden-rubriek ‘Martine kijkt vooruit’.

Hallo Martine, het is weer november…
“Tijd voor de Maand van de 1000 Voorbeelden!”

Helemaal goed. Wat staat ons te wachten deze maand?
“Een mix van oude en nieuwe dingen. Onveranderd is het doel en de werkwijze. We vragen aandacht voor de Banenafspraak en inclusie en laten zien wat er allemaal gebeurt op de arbeidsmarkt. We zetten de spotlight op de activiteiten die WSP’s en werkgeverskringen in het land op het dit gebied organiseren. En we laten mooie voorbeelden van inclusief werkgeven zien.”

En wat is het nieuwe deze maand?
“De Maand kent deze keer als slogan ‘beschikbaar’. Daarmee bedoelen we zowel de beschikbaarheid van werkgevers als die van werkzoekenden. Maar we kijken ook naar de beschikbaarheid van de arbeidsmarkt als geheel. Deze onderwerpen belichten we in een serie columns en interviews met inclusieve stakeholders, maar we presenteren bijvoorbeeld ook concrete tools die werkgevers in kunnen zetten.”

Klinkt best goed, waar heb je vooral zin in?
“Als allereerste in de opening natuurlijk. We hebben feitelijk een opening op twee plaatsen. Congrestival ‘Aan het werk’ in Groningen met Werk in Zicht, waar onder andere Jörgen Raymann zal spreken. En in Den Haag organiseren een ontmoeting tussen werkgevers en werkzoekenden. Dit doen we samen met Onbeperkt aan de Slag, de experts als het gaat om dit soort ontmoetingen. We vonden het belangrijk om ook als project een evenement te organiseren waarbij het contact tussen mensen die werk zoeken en inclusieve werkgevers centraal staat. Want dat is toch in een notendop waar de hele Maand van de 1000 Voorbeelden over gaat.”

En kijken we…
“Ho even, ik was nog niet klaar. Er is veel waar ik me op verheug. Ik ga hier geen aparte organisatoren uitlichten, want het risico dat ik er eentje vergeet is te groot. Kijk vooral op de agenda om te zien wat er allemaal gaat gebeuren. Maar het is geweldig om te zien met welk enthousiasme de gedachte van de 1000 Voorbeelden wordt omarmd en uitgedragen. Dat geeft me echt een heerlijk gevoel.”

Nog een slotwoord?
“Wat ben ik blij dat de wekservice weer terug is. Daarmee wakker worden, is een van de cadeautjes van de Maand van de 1000 Voorbeelden.”

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast