verlicht toetsenbordHoe krijg je dat ooit voor elkaar, om zoveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Mooie afspraak, maar dan? Hoe maak je de grote getallen klein is in deze situatie mijn vraag. Terwijl de meeste ondernemers juist weer van kleine getallen grote getallen willen maken.Eigenlijk gewoon door te doen. Zo hebben we met ons hotel en congres centrum Landgoed Zonheuvel, samen met MBO Amersfoort en de RSD Utrechtse Heuvelrug een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen. Ze worden ondersteund door professionals uit het vak en leren het vak en vooral wat werken is. Na de eerste periode gaan de mensen verder naar een volgend bedrijf. Uiteindelijk leidt het tot echt werk!

Een volgend project is aanstaande een project met de werktitel ‘vergeten groente’. Niet mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt boven de sterkte aannemen en rekenen op MVO-gedachte van de werkgever, maar al bij de start werken aan echte banen. Banen die we vergeten zijn in te vullen en die wel degelijk economische meerwaarde opleveren.

We hebben allemaal wel een beetje last van tunnelvisie. Zien we alle kansen in ons bedrijf of kansen tussen bedrijven? Het project ‘vergeten groente’ start met een gedegen onderzoek door studenten met verschillenden studierichtingen. Zij onderzoeken met een frissen blik en omdenken en kantelen uw organisatie en maken een analyse en businesscase van de mogelijkheden van ‘vergeten werk’. Werk dat iets oplevert en werk dat gedaan kan worden met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door mensen met een handicap, dat juist weer een voordeel kan zijn voor dat werk. Dus geen beroep op alleen MVO, maar gecombineerd met zakelijke actie. Kansen in uw bedrijf of kansen tussen bedrijven. Iets zoeken wat het investeren waard is. En als we deze mogelijkheden zien willen we ook kijken naar alternatieve invulling. Via coöperatievorm, met ontwikkelfondsgedachte.

We willen dit project gaan uitvoeren met ondernemende mensen die iets hebben met anders denken. Die niet accepteren dat de weg die we vandaag bewandelen de enige weg is. Met ondernemers die in meer durven ondernemen dan alleen hun eigen organisatie. Daar zoeken we er maar 100.000 van. Die van het project ‘vergeten groente’ onvergetelijke afspraken willen maken voor Vince Evi, Raza, Gwenda, Esther,Tobias, Esmee en Nasra, gewoon 8 mensen die we niet vergeten en echt werk willen geven.

100729

 

Jaap Jongejan
Algemeen directeur Stichting SBI / SBI Formaat / Zonheuvel