Hallo Martine, wat vond je van de eerste week?
“Het is was echt veel. En ik vind het toch altijd wel een beetje spannend: er wordt veel georganiseerd, is er dan genoeg aandacht? Slaat het aan? En dat was zo. Dat geeft een heel goed gevoel!”

Kun je voorbeelden noemen van die aandacht?
“Je ziet het natuurlijk aan de aantallen mensen die op de evenementen afkomen, maar je merkt het ook online. Ik zie in mijn tijdlijn veel organisaties voorbij komen, die vertellen over hun manieren van inclusief werkgeven. Bedrijven die wij ook nog niet op die manier kenden. Misschien hebben die wel gereageerd op de oproep van het Ministerie van SZW aan organisaties om hun eigen, inclusieve verhalen te delen? Mooi vind ik ook het initiatief van Marcel Riebel, adviseur Banenafspraak bij meerdere ministeries, die zijn eigen tips en ervaringen deelt. Kortom: je ziet op allerlei plaatsen iets 1000 Voorbeelden-achtigs ontstaan. Hoe mooi wil je het hebben?”

Zelf was je in Den Haag, hoe was dat?
“Ja. Daar kijk ik met veel genoegen op terug: interessante setting, boeiende sprekers en goede discussies. En door aan te sluiten bij een bijeenkomst die niet perse over inclusie ging, hebben we ook weer nieuwe ondernemers en beslissers bereikt. En ik heb al het hele weekend Wuthering Heights van Kate Bush in mijn hoofd. Kan slechter.”

Volg je de verkiezingscampagne eigenlijk nog een beetje?
“Wat denk je zelf? Natuurlijk. Maar ik wil vooruit kijken naar de 1000 Voorbeelden, niet naar de verkiezingen…”

Ok, maar wij zeggen ‘Kies de Banenafspraak’, komt dat thema ook terug in de verkiezingscampagne?
“Nou, eerlijk gezegd, zou dat wel wat vaker kunnen. Je ziet dat bestaanszekerheid hoog op de agenda staat. Maar de vertaling naar de arbeidsmarkt is wat mij betreft nog onvoldoende in beeld. Kijk ik naar onze inclusieve analyse van de partijprogramma’s, dan zie je wel wat interessants opduiken. Dus ik ben heel benieuwd hoe de fracties hun standpunten over de Banenafspraak uitwerken in de columns die we vanaf deze week publiceren.”

Mooi bruggetje, waar kijk je verder naar uit deze week?
“Pakken we eerst de evenementen, dan zie je weer een hele mooie mix aan kleinere, grotere, inhoudelijkere en inspirerende bijeenkomsten. Van koffie-uurtjes als laagdrempelige ontmoetingen in de Achterhoek (vind ik echt een originele invalshoek van Bint) tot aan de Week van de Brede Welvaart in Brabant, waar wij onder andere een workshop over de stap naar inclusie zullen geven.

En van een televisieserie in Twente tot aan de bijeenkomst van WSP Holland Rijnland met de geweldige titel ‘Banenafspraak, geen bijzaak’. Plus natuurlijk de SOW-awards van Factor Werk, dat was vorig jaar een topavond. Oh ja, Leonore Nieuwmeijer spreekt op een evenement van InclusieNL. Dat zal gaan over verwondering. Nee, echt. De volle breedte is weer vertegenwoordigd.”

En online?
“De columns noemde ik al. Dat vond ik vorige week trouwens ook mooi. Van de column van Mark Rutte, via die van Cees Oudshoorn, naar die van Ilse Valsterman zag je heel mooi heden, verleden en toekomst van inclusie aan je voorbij trekken. Waarbij de column van Valsterman een heel terecht punt aansnijdt: er staan nog veel mensen langs de kant. En dat deed me beseffen: er is geen toverstaf om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. We zullen er echt met heel veel mensen nog hard aan moeten trekken de komende jaren.

Staat genoteerd, maar komende week, het online programma?
“Oh ja, nou we gaan in elk geval podcasten. Aart besprak afgelopen vrijdag zijn columnserie en gaat daar ook mee door. Maar er is meer. Dinsdag wordt ToolTalk-dag– het is altijd goed om met de praktische instrumenten om handelsperspectief te bieden. We beginnen met de GoedAannemenTool020, echt een goed initiatief om werkgevers met vragen naar de juiste adressen voor hun antwoord te leiden.

Dan is er nog een nieuwe serie over lokale ondersteuning van inclusieve werkgevers. Die komt donderdag. Daarin belichten we de pilot van een aantal hogescholen – die met steun van Instituut GAK ¬- in drie regio’s onderzoeken welke ondersteuning werkgevers nu echt nodig hebben. Daar gaat het dus ook over maatwerk voor werkgevers.”

Nog een slotwoord…
“Nou ik was nog niet klaar met de podcasts, want ik vergeet de woensdag nog. Dan gaan we in op een eigen initiatief, namelijk de branche-aanpak. We willen met voorbeelden laten zien hoe we branches kunnen ondersteunen rondom de Banenafspraak. Daar zijn we nu een aantal maanden gericht mee bezig. Dat heeft al verrassende uitkomsten gehad. Elke branche heeft immers behoefte aan een eigen aanpak.”

Onmiskenbaar waar. Maar toch: een slotwoord?
“Ik zit gewoon te genieten van het gevoel dat we nog vier volle 1000 Voorbeelden-weken te gaan hebben. Heb jij dat nou ook?”

De Maand van de 1000 Voorbeelden 2023, een maand tjokvol activiteiten, informatie en inspiratie rond inclusief werkgeven en de Banenafspraak. Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 125.000 banen’ is uw wekelijkse 1000-Voorbeelden gids in de rubriek ‘Martine kijkt vooruit’.

Volg de Maand van de #1000voorbeelden via