De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?
#4 Hoe maak ik een functie geschikt voor de doelgroep?
#5 Wat is een extra baan volgens de banenafspraak?
#6 Kan iemand ook uit de doelgroep vallen?
#7 Ik heb iemand aangenomen, waar moet ik nu op letten om te zorgen dat het slaagt?
#8 Welke subsidie kan ik krijgen?
#9 Hoe werkt de loonkostensubsidie/loondispensatie en vervalt die na bepaalde tijd?
#10 Hoe werkt een no-risk polis?
#11 Kan ik jobcoaching ook zelf regelen?
#12 Hoe werkt de Praktijkroute?
Vragen die nog aan bod komen:
#10 Hoe werkt een no-riskpolis?
#11 Kan ik jobcoaching ook zelf regelen?
Antwoord:
Zowel loonkostensubsidie als loonkostendispensatie is een tegemoetkoming in de loonkosten en in beide situaties betaalt de werkgever alleen voor de werkelijke arbeidsproductiviteit. Loondispensatie geldt voor werknemers met een Wajong-status die voor begeleiding zijn aangewezen op het UWV; loonkostensubsidie is de regeling voor alle andere kandidaten uit het doelgroepregister.
Loonkostensubsidie:
- De gemeente verstrekt dit aan werkgevers wanneer zij mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen voor wie de gemeente verantwoordelijk is. Het gaat altijd om mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet in staat zijn om met voltijdse arbeid het wettelijk minimumloon te verdienen. Ook voor mensen die beschut werk doen kunnen werkgevers loonkostensubsidie krijgen.
- In geval van de loonkostensubsidie ontvangt de werknemer het volledige CAO-loon of tenminste het wettelijk minimumloon. De werkgever ontvangt van de gemeente een subsidie ter hoogte van het verschil tussen het wettelijke minimumloon en de loonwaarde van de werknemer.
- De loonkostensubsidie is niet beperkt in tijd maar kan worden verstrekt zolang de werknemer aan de voorwaarden voldoet en is opgenomen in het doelgroepregister.
Loondispensatie:
- Voor mensen met een arbeidsbeperking en een Wajong-uitkering, kunt loondispensatie aanvragen bij UWV.
- De werkgever krijgt dan toestemming van UWV om de werknemer te belonen naar de loonwaarde als dat onder het wettelijk minimumloon ligt. De Wajong-er krijgt daarnaast een aanvullende uitkering.
- Loondispensatie kan een half jaar tot vijf jaar duren. Verlenging is mogelijk; uitgangspunt van de regeling is dat de werknemer toegroeit naar zelfstandige inkomensvoorziening op hetzelfde niveau als collega’s in soortgelijke functies.
Aanvragen:
Voor de aanvraag van loonkostensubsidie kunnen werkgevers contact opnemen met het regionale Werkgeversservicepunt in de arbeidsmarktregio.
Werkgevers kunnen loondispensatie aanvragen met het formulier Aanvraag loondispensatie Wajong.
De staatssecretaris heeft aangekondigd te onderzoeken of de loonkostensubsidie en de loondispensatie kunnen worden geharmoniseerd. Dat onderzoek loopt op dit moment.