Daar stond ik dan, vorige week vrijdag. Bij een statafel met allerlei informatie over de Banenafspraak. De grafiek achter me liet de prestaties van de afgelopen jaren (ongeveer 75.000 nu) en de doelen voor de komende tijd (125.000 banen in 2026).
We stonden daar, in afwachting van de koning. Na de openingshandeling van de gerenoveerde Malietoren zou hij het projectenfestival bezoeken en nader kennismaken met een vijftal projecten, waaronder ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’.
De spanning in het gebouw was voelbaar. Er was overal beveiliging, een comité van ingeleide en mensen keken verwachtingsvol om zich heen. Ik geef het toe: ik was er ook niet helemaal vrij van. Want: hoe loopt zo’n gesprekje? Krijg je de ruimte om een diepere blik te geven op het succes van de banenafspraak en de waarde van inclusie ?
Het werd nog veel leuker en inhoudelijker dan ik verwacht had. De koning was goed geïnformeerd en stelde actuele vragen. We hebben gelachen en hij had complimenten over het voor het project. Ik denk dat het de zaak van inclusie goed gedaan heeft.Toen ik, wijzende op de grafiek, de behaalde resultaten wilde schetsen, liet de koning merken te weten waar hij het over had. Hij vroeg hoe het nu precies zat met de overheid en vroeg door naar de oorzaken. Ik kon niet ontkennen dat ik de laatste drie jaar ook als inspirator overheid werkte, maar dat ik in die rol ook de verschillen heb gezien (zie hiertoe bijvoorbeeld ook deze column).
Ik noemde de rol van onze ambassadeurs als Jacco Vonhof die achter hem stond. Jacco is immers niet alleen de voorzitter van MKB Nederland, maar ook nog steeds eigenaar van een schoonmaakbedrijf dat altijd al voorop liep met het integreren van allerlei doelgroepen in zijn onderneming. Ik gaf ook aan dat arbeidsmarktprojecten alleen kunnen slagen als je bottom up werkt, vanaf de werkvloer dus. En doe het niet met chique convenanten of tripartite taskforces, maar met concrete bedrijven en netwerken die elkaar helpen.
Het gesprek werd steeds levendiger. Hij was mee trots op het feit dat het bedrijfsleven deze prestatie bereikte en sprak dat ook uit.
Geen slechte oogst voor een gesprek van zo’n minuut of zeven…
Fotografie: Rolf van Koppen
Aart van der Gaag is boegbeeld en inspirator van de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’, opgezet om (overheids)werkgevers te informeren en inspireren rond de Banenafspraak.