BrouwerijTijdens de Giro d’Italia, de beroemde wielerkoers die in Apeldoorn start op 6 mei, is er speciaal roze bier te krijgen. Het bier is gebrouwen door Brouwerij De Vlijt, een bedrijf dat mensen met een arbeidsbeperking een kans biedt. Bij De Vlijt zijn de processen daarom bewust niet geautomatiseerd, en dat levert tijdens de Giro een voordeel op. “Ja, dat is het leuke van een handmatige vulstraat”, zegt Dani Levy van de brouwerij. “Wij kunnen hierdoor twee druppels frambozenextract toevoegen aan onze flesjes. Heineken kan zijn vulstraat niet ombouwen om dit te doen en wij dus wel. Per dag vullen we normaal zo’n 750 flesjes, dat verandert niet tijdens de Giro. Dat kan ook niet, we zijn ingesteld op dit aantal. Gelukkig weten we dit ruim van tevoren en kunnen we het prima inpassen in onze productie.”
Vanaf de start maatschappelijk verantwoord
De Vlijt heeft vanaf de start maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel staan. Bij het ontstaan van de brouwerij in 2010 is besloten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Het zijn geen permanente werkplekken, maar doorstroomplekken. Door te werken in de brouwerij kunnen mensen ervaring opdoen en de structuur in hun leven terugkrijgen. Werknemers zijn hierdoor maar een korte periode aan het werk in de brouwerij, waarna ze een nieuwe uitdaging aan kunnen gaan.

Succesverhalen
“Het is niet altijd mogelijk om mensen door te laten stromen”, zegt Dani Levy. “Soms zijn mensen afgeschreven, ook dan is het belangrijk dat ze een plek krijgen en die ruimte is er in de brouwerij. Gelukkig zijn er ook veel succesverhalen. Eén jongen heeft tijdens zijn werk zijn rijbewijs gehaald, een ander heeft zijn heftruckbewijs gehaald en een derde bleek zo technisch dat hij inmiddels bij een installatiebedrijf werkt. Dat zijn de leuke dingen! Of ik een tip heb voor andere ondernemers? Wees duidelijk in je opdrachten. Soms is het last om geduldig te blijven, maar het geeft zoveel voldoening om de werknemers met passie aan het werk te zien. Zie het als een meerwaarde voor je bedrijf en de werksfeer. Je kunt niet alles voor de mensen oplossen, maar je kunt door een stabiele werkplek wel een bijdrage leveren.”

Lees het hele verhaal van Brouwerij De Vlijt