De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Antwoord
In het netwerk onderwijswerkgevers van De Normaalste Zaak zetten onderwijsinstellingen samen stappen richting een meer diverse en inclusieve onderwijssector. Hoewel de banenafspraak geen gemakkelijke opdracht is – helemaal niet voor een sector waar tijd en geld schaars zijn, zien de deelnemers in dat er nog veel kansen liggen als het gaat om werk bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
In het netwerk zijn een aantal mensen naar voren gestapt die niet alleen binnen het netwerk, maar ook daarbuiten collega-professionals in het onderwijs op weg willen helpen. Arnold Bakker en Wilco Wassink van de Onderwijsspecialisten, Robin de Rooij van Universiteit Utrecht en Joost Bruggeman mboRijnland houden zich allemaal op hun eigen manier bezig met inclusief werkgeverschap. De hobbels en beren op de weg hebben ertoe geleid dat ieder zijn eigen expertise heeft ontwikkeld, zoals het werken met een boven formatief budget. Lees de portretten van de ambassadeurs en neem gerust contact met ze op als er een specifieke vraag in je opkomt. Een kop koffie en samen even sparren geeft soms net dat zetje dat je dichter bij je eigen inclusieve doel brengt.