In Nederland zitten 20.000 mensen met autisme en een HBO-niveau thuis. Werkloosheidspercentage bij deze groep is 70%. Met grote regelmaat lees je in het nieuws over misstanden in onze keurige maatschappij en vaak ga je dan snel weer over tot de orde van de dag. Maar toen ik mijn verbazing over deze verspilling van talent tegen mijn toenmalige collega Frans de Bie aanhield, hadden we beide direct het idee: hier kunnen we iets aan doen. Frans heeft zijn arbeidzame leven op het snijvlak van ICT en Educatie gezeten en ik had verstand van de arbeidsmarkt. Ons vermoeden was dat hier ons onderwijssysteem weleens te kort zou hebben geschoten. HBO-niveau is nog geen HBO-diploma.
Dat bleek te kloppen. Grote aantallen vallen uit of zitten veel te laag in het onderwijssysteem.
De oplossing bleek even simpel als doeltreffend: opleiden! Dat doen we nu sinds 2014. En met succes. Bijna al onze studenten slagen en krijgen een reguliere baan. Waarom lukt het ons wat het reguliere onderwijs niet lukt? We geven structuur in kleine klassen, bieden veiligheid, hebben een smal lesprogramma met precies die inhoud die waardevol is voor het bedrijfsleven en dit alles met net wat extra tijd.
En het bedrijfsleven? De arbeidsschaarste maakt bedrijven nieuwsgierig naar alternatieve instroomkanalen. Zeker. Maar het mooie is dat bedrijven terugkomen. Maar nu omdat ze per se iemand willen met autisme. Ze zien motivatie, talent, doorzettingsvermogen. Maar ze zien nu ook iets heel anders: een individu, een karakter. En karakters zijn het, onze mannen (m/v). Heel uitgesproken. Heel eerlijk en duidelijk. Waar mensen zonder autisme nog weleens een dubbele agenda hebben, is dat iemand met autisme vreemd. Sterker: kantoorpolitiek ontgaat de persoon volledig. Daarom zou ik nooit meer iets anders willen dan werken met deze bijzondere groep. Onze boekhouder heeft autisme, onze systeembeheerders, onze examenbegeleiders en ga zo maar door.
Overigens spreken wij liever van “andersdenkenden.” We leven in een complexe, digitale tijd met allerlei nieuwe uitdagingen. Ik denk dat we wat meer “andersdenkenden” kunnen gebruiken om met de juiste antwoorden te komen op deze uitdagingen. Laatst zei iemand bij ons: “het lijkt wel of er steeds meer mensen met autisme zijn!”. Het antwoord van een van ‘onze’ jongens kwam direct: “Ja, je maakt een versnelde evolutie mee.” Humor hebben ‘ze’ ook!
Peter van Hofweegen, directeur en mede-oprichter ITvitae