In Voorschoten wordt gezamenlijk hard gewerkt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen.b8881_img1f De neuzen staan dezelfde kant op. “Als we geen kille Amerikaanse samenleving willen worden, met veel mensen achter het prikkeldraad, moeten we aan de onderkant van de arbeidsmarkt banen creëren voor mensen met een beperking.” Ambassadeur en Hema directeur Evert de Boer springt in de bres voor arbeidsgehandicapten. “Het zal je eigen kind maar zijn.”
Quotomregeling geen slecht idee
Veel bedrijven vinden het nog steeds teveel moeite om mensen met een beperking in dienst te nemen. De Boer vindt daarom de quotumregeling, waarbij bedrijven beboet worden als zij die moeite niet willen doen, geen slecht idee. “Het is slecht kersen eten met mensen die niet willen. Ik ben daarom best voor de quotumregeling. Maar beloon dan ook de bedrijven die wél willen.”

Factor arbeidskosten is heel belangrijk
De Boer vindt dat bedrijven die  initiatief tonen, daarvan profijt  mogen hebben. “Lokale helden, waarvan ik er één ben, moeten daarom toegejuicht worden.” De inkomsten uit de boetes van een eventuele quotumwet kunnen volgens De Boer gebruikt worden als beloning, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies op de loonkosten. “De factor arbeidskosten is nou eenmaal heel belangrijk. Als het voor werkgevers goedkoper is om robots in dienst te nemen, dan doen zij dat. Maar wij moeten als samenleving besluiten welke kant we op willen. Ik kom net terug uit Amerika, daar is het keihard en staan veel mensen aan de zijlijn. Dat wil ik hier niet. Wat mij betreft moeten we naar een totaal inclusieve arbeidsmarkt.”

Lees het hele verhaal van Hema directeur Evert de Boer.