De ingrediënten voor een succesvolle plaatsing zijn goede begeleiding en afstemming met de medewerker en diens begeleiders. Dat is de ervaring van People Manager HRM Karin van den Berg van broedbedrijf Probroed en Sloot in Groenlo. In dit videoportret van Agro Werkt Onbeperkt vertelt ze trots over werknemer Christiaan die helemaal zijn plek heeft gevonden bij de broederij.
Gebrek aan begeleiding
Na twee eerdere, ‘mislukte’ plaatsingen van medewerkers met een arbeidsbeperking liep broedbedrijf Probroed en Sloot niet echt warm voor het in dienst nemen van een nieuwe medewerker. People Manager HRM Karin van den Berg legt uit: “Wat daarbij misging, is dat wij geen afstemming hadden met de gedetacheerde medewerker en de instantie die hem begeleidde. Terwijl het juist heel belangrijk is om constant met de medewerker en de begeleiding af te stemmen wat je kunt bieden en wat de mogelijkheden zijn, maar ook wat de uitdagingen zijn en waar je tegenaan loopt.”

Toen Van den Berg benaderd werd door Hanneke Nijhout, jobcoach bij Hameland, sociale werkvoorziening van de Oost Achterhoek, besloot ze toch in gesprek te gaan. De klik was er al snel toen bleek dat Nijhout aan de begeleidingsbehoefte van Van den Berg kon voldoen.

Helemaal op zijn plek
Er werd een plek gecreëerd voor Christiaan die hetzelfde werk doet als zijn collega’s. Inmiddels is hij ingeburgerd en functioneert Christiaan goed. Hij zit op zijn plek en is er zelf heel erg blij mee. “Ik durf meer buiten te komen en kom na een productieve dag tevreden thuis. De sociale contacten bevallen me ook prima.”

De plaatsing van Christian bij Probroed en Sloot bleek ondanks de aarzeling bij de start heel succesvol voor zowel de ondernemer als de werknemer. Van den Berg: “Wat ik tegen andere werkgevers wil zeggen: de groei die je ziet bij Christiaan en binnen je organisatie, is zo mooi. Ga voor die kans!”