‘Toen ik enkele jaren geleden als trainee begon in de watersector, viel het me op dat het toch een vrij monotoon gezelschap was’, zegt Margot Kwee. Om daar verandering in te brengen, richtte ze (samen met een aantal anderen) de Coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) in de watersector.
De coalitie ging in 2021 van start en organiseerde sindsdien de nodige kennissessies voor waterprofessionals. “We richten ons nadrukkelijk op alle professionals, niet alleen op de HR-medewerkers. Inclusie en diversiteit raakt iedereen. Het kan om jezelf gaan, maar ook om je directe collega’s. Juist daarom is de coalitie ook van onderop, bottom-up zeg maar, opgezet. Tegelijkertijd zien we natuurlijk ook dat dit hele strategische onderwerpen zijn, dus is het ook belangrijk dat het management betrokken erbij betrokken wordt.”
Brede zin
De Coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid zet zich in voor inclusie in de breedste zin van het woord. “We hebben bijeenkomsten gehad over specifiekere doelgroepen, maar het gaat ons erom dat we in de waterwereld moeten voldoen aan Artikel 1 van de grondwet en dat betekent volgens ons dat we niet specifiek naar bepaalde labels willen kijken.”
Dat laat onverlet dat organisaties zelf wel focus aan kunnen brengen in hun inclusiviteits- en diversiteitsbeleid. “Als je met deze onderwerpen aan de gang wil gaan, zul je soms moeten kiezen. Wij willen graag faciliteren, maar hoe diversiteits- en inclusiebeleid wordt omgezet, is natuurlijk echt aan de organisatie zelf.”
Banenafspraak
Ook bij het organiseren van kennissessies legt de coalitie een bepaalde focus. De Banenafspraak was al onderwerp van gesprek bij een sessie met Onbeperkte Denkers. “Ook hier praat je over een wettelijke verplichting, bij overheden zelfs over een soort quotum. Dat maakt de Banenafspraak voor ons in zichzelf al relevant. Bovendien geloven wij dat het ontzettend belangrijk is dat iedereen kan meedoen in onze maatschappij.”
Volgens Kwee gebeurt er in de watersector al best veel op het gebied van de inclusie van mensen met een beperking, maar zou het goed zijn als er meer aandacht voor is. “De sector is niet altijd ingericht op inclusie. Daar kan de Banenafspraak bij helpen. Want inclusie is ook een mindset. En als het lukt om een fijne plek te bieden aan de ene groep, dan lukt het ook makkelijker voor de andere groep. Inclusie maakt eigenlijk altijd diverser.”
Enquête
Volgens Kwee is het voor haar sector met name van belang om inclusiever en diverser te worden omdat de watersector voor grote uitdagingen staat. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van klimaatverandering en de demografische ontwikkelingen. “Diversiteit en inclusie zijn nog een onderbelicht onderwerp in de sector. Terwijl we er echt baat bij kunnen hebben. Om de grote uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we juist nieuwe inzichten en andere perspectieven nodig.”
Kwee is goed te spreken over de respons op de activiteiten van de coalitie. “We krijgen enthousiaste reacties. Nu is het van belang dat inclusie meer gaat leven binnen de waterorganisaties. Dat begint bij ons gesprek bij het gesprek hierover. Maar we werken ook dat veel mensen het moeilijk vinden om het onderwerp aan te kaarten binnen hun organisatie.”
Om te weten hoe de coalitie waterprofessionals en de organisaties waarvoor zij werken beter kan ondersteunen, is een enquête uitgezet. “We willen een toolbox ontwikkelen met handvatten voor waterprofessionals om inclusie en diversiteit verder te kunnen brengen binnen hun organisatie. Via de enquête willen graag van de waterprofessionals horen wat zij precies nodig hebben”