Cees van der Horst Organisatie&Evenementen biedt zijn klanten alles voor de organisatie van feesten en evenementen. Daarnaast heeft de ondernemer een van de grootste carnavalswinkels van Nederland en runt hij een ontbijtbezorgdienst: Goedemorgen Ontbijtservice.
Bij al zijn bedrijven spant Van der Horst zich in om mensen met een beperking een kans te geven. “En daar ga ik ver in,” zegt de Bredase ondernemer. Van de in totaal 42 medewerkers, behoren standaard tussen de 4 en de 6 mensen uit de doelgroep. Dat Van der Horst daarmee begon, was eigenlijk toeval. Al weer jaren geleden zocht een organisatie, die dagbesteding opzette voor mensen met het syndroom van Down, eenvoudig werk voor deze doelgroep om op hun eigen locatie uit te voeren.
“We lieten ze stokjes voor suikerspinnen inpakken. Maar ze hadden moeite met het tellen van de juiste aantallen. Toen hebben we het met speciale weegschaaltjes, compleet met pictogrammen, geprobeerd. Dat ging prima.” Van der Horst ontwikkelde het instructiesysteem met pictogrammen steeds verder. Vooral toen bleek dat bezuinigingen de dagbesteding in gevaar bracht. “Die dagbestedingsorganisatie kon niet verder. Maar wij vonden ons bedrijf geschikt om die begeleiding te bieden. Daarom hebben wij die groep bij ons opgenomen en vanaf dat moment steeds verschillende mensen uit de doelgroep in dienst gehad.”
Mensen verder brengen
Van der Horst is trots op al zijn medewerkers, maar zeker ook op de mensen met een beperking die voor hem werken. “Een beperking vind ik trouwens zo’n negatieve benaming. Ik noem het een andere kwaliteit.” De intensieve begeleiding die hij zijn mensen biedt, leidt er volgens hem toe dat ze verder komen dan hun eigen omgeving en begeleiders vaak denken. “Mensen hebben echt veel te bieden.” Als voorbeeld noemt hij de medewerker van het kledingverhuurbedrijf.
“Een kandidaat waar niemand veel vertrouwen in had. Maar nu doet ze alle gevraagde werkzaamheden – van het sorteren tot strijken en terughangen van de was – helemaal zelfstandig. Een ander die bij ons kwam had de droom om heftruckchauffeur te worden. De instanties dachten dat hem dat nooit zou lukken. Hij zou nooit zijn theorie kunnen halen. Nou, wij zijn met hem aan de gang gegaan en het is hem gelukt. Hij heeft zijn certificaat en inmiddels bij een ander bedrijf een baan als heftruckchauffeur gevonden.” Dat zijn natuurlijk mooie voorbeelden. “Dat bereik je door mensen echt stapje voor stapje verder te ontwikkelen. Begin heel klein en breidt dat met duidelijke instructies heel langzaam uit. Dan zit er heel veel rek in.”
Lees het complete interview met Cees van der Horst op onze Voorbeeldenpagina.