Bartiméus wil er zijn voor alle mensen die blind of slechtziend zijn, zodat zij het leven kunnen leiden dat bij hen past. De organisatie biedt ondersteuning op het gebied van leven, leren en werken met een visuele beperking en wil daar expert in zijn.
Vanzelfsprekend heeft de organisatie zelf ook mensen in dienst met een visuele beperking, zoals leraren, maatschappelijk werkers, woonbegeleiders, bij de administratie of de telefonische klantenservice. In de komende jaren wil Bartiméus het aandeel medewerkers met een visuele beperking vergroten zodat de expertise en de ervaring versterkt wordt en de dienstverlening nog beter wordt afgestemd op de vraag van de doelgroep zelf.

Een zeer inspirerend voorbeeld van het samenvallen van kennis en ervaring van de medewerker met een visuele beperking en de organisatie, maak ik mee in een vernieuwingsproject binnen de organisatie. Het betreft een medewerker die in het verleden werkzaam is geweest als architect en als gevolg van een progressieve ziekte slechter gaat zien en horen.

Severine Kas

De architecte, Severine Kas, werd benaderd door Bartiméus voor een veranderfunctie. Een architect leert anders denken, anders handelen. Dit zijn kwaliteiten die ook zeer wenselijk zijn bij de begeleiding van verandertrajecten.

Op 14 juli 2016 is in Nederland het VN-verdrag handicap in werking getreden. Het bepaalt onder andere dat mensen met een beperking recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken of aan het werk te zijn. Net als ieder ander. De overheid (gemeente, provincie en rijk) moet zorgen dat dit wordt gerealiseerd.

Bartiméus gaat hieraan bijdragen door het opzetten van een Adviescentrum Toegankelijkheid. Het adviescentrum  zorgt ervoor dat de expertise van Bartiméus op het gebied van ‘toegankelijkheid’ gebundeld en aangeboden wordt. Niet alleen kennis op gebied fysieke toegankelijkheid van openbare ruimte, gebouwen en bijv. werkplekken, maar ook digitale toegankelijkheid van computersoftware en technische hulpmiddelen.

Severine is inmiddels mede-kartrekker van dit adviescentrum. Zij gebruikt haar kennis als architect, haar ervaring als slechtziende en slechthorende en de expertise van Bartiméus om tot optimale advisering over toegankelijkheid te komen. Wat een match!

 

 

 

 

 

Annelies Lichtenberg

Programma-manager Werken bij Bartiméus.

Projectleider inclusief werkgeverschap binnen Bartimeus. Bartimeus wil steeds meer inclusief werken, haar organisatie daarop inrichten en de kennis en ervaring over werken met een viduele beperking overdragen aan andere organisaties.