Banen creëren is de afgelopen jaren als één van de oplossingen aangedragen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Maar in hoeverre levert dit iets op voor zowel de werkgevers als degene die op een gecreëerde baan wordt geplaatst? Als banen gecreëerd moeten worden, gaat het dan nog om werk of meer om bezigheidstherapie?
Zowel doelgroepen, die onder de “afstand tot de arbeidsmarkt” vallen, als commerciële bedrijven verbazen zich hierover. Een gecreëerde baan is niet écht nodig en daarbij is de continuïteit dus zeer twijfelachtig. Ordina en Grow2Work -de doelgroep van doven en slechthorenden op weg naar beter werk- hebben de handen ineen geslagen. We komen met een concept dat wel continuïteit biedt: voor de werkgevers, de arbeidsmarkt als geheel en voor de werknemers.
Te vaak komen dove of slechthorende HBO’ers of WO’ers niet op hun eigen niveau aan het werk. Ze worden in het gunstigste geval geplaatst op MBO-functies. Maar het gebeurt ook dat ze terecht komen in kunstmatig gecreëerde banen. Dit terwijl we mensen nodig hebben voor bestaande banen, bijvoorbeeld bij Ordina. Dat geldt zeker voor HBO’ers en WO’ers en mensen met een beta- of ICT-achtergrond. De kwaliteiten voor doven en slechthorenden bieden een enorm potentieel.
Samen gaan Ordina en Grow2Work ervoor zorgen dat dove en slechthorende HBO +’ers op niveau aan het werk gaan in een baan waar ook toekomst in zit.
Als een om- of bijscholing nodig is, is dat geen probleem. Het geeft juist het toekomstpotentieel aan. Ordina wil investeren in goede mensen. Dat hoort bij de focus op winstgevende groei.
Dankzij de samenwerking met Grow2Work kan Ordina er ook voor zorgen dat deze doelgroep op de juiste manier ontvangen wordt op de werkvloer. Dat maakt de kans op slagen (en daarmee de duurzaamheid) erg veel groter. Niet de hele dag herfstbladeren van de ene naar de andere kant van de straat blazen, maar echt werk met toegevoegde waarde waar geld mee verdiend wordt. Eindelijk!