Jonge ondernemers zijn steeds meer op zoek naar het ondernemen met een bedoeling. Alleen maar winst maken is niet het ultieme doel. Maatschappelijke relevantie en het gevoel hebben dat je iets bijdraagt aan een betere wereld speelt bij vele een steeds belangrijkere rol.
Een mooi voorbeeld van een maatschappelijk gedreven onderneming is Happy Tosti. Gestart in Den Haag als organisatie waarbij medewerkers met een arbeidsbeperking de kans krijgen om midden in de samenleving te participeren met een gewone baan. Vlakbij Het Plein in Den Haag zijn ze gestart en zorgen ze dagelijks voor het verse bakje koffie van Mark Rutte.
Dit succes vroeg om een vervolg. Om het concept breed uit te rollen is de oplossing gevonden in een franchise concept. De eerste ondernemer die hierin wilde stappen was David Golverdingen.
David heb ik leren kennen als deelnemer van de verkiezing van de NCOD Dragons Den. Dit is een verkiezing van het beste nieuwe initiatief voor het creëren van werk voor medewerkers met een arbeidsbeperking. De hoofdprijs is een startkapitaal van €25.000,- . David was de winnaar van 2017! En ook dit jaar organiseren we weer een nieuwe wedstrijd om eenzelfde bedrag. Dus wie een initiatief wil starten om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, of iemand kent die dat wil doen, inschrijven kan via hier.
Begin 2018 is Happy Tosti Breda geopend. De mooie zomer en een fantastische crew heeft voor een goede tijd gezorgd. Happy Tosti staat inmiddels op nummer 1 van de beste restaurants van Breda (zie ook tripadvisor)! Het lijkt op een ondernemerssprookje maar zoals bij elke startende onderneming liep ook David tegen problemen aan.
Met de afzuiging van de keuken en de monumentale status van het pand heeft hij nog een tegenslag gehad. Ook bij de samenwerking met het UWV bleek dat ze in Breda een andere methodiek hanteren voor de loonwaarde bepaling dan in de andere regio’s waar andere Happy Tosti vestigingen actief zijn.
Een prachtig initiatief om werknemers met een arbeidsbeperking een mooie kans te geven loopt tegen de muren van regels bij gemeente en UWV aan. Natuurlijk zijn deze regels er niet voor niets. Maar moet je bij sommige bijzondere initiatieven niet wat vaker een oogje dicht knijpen?
Gelijke monniken gelijke kappen is meestal het adagium van de toepassing van wetten en regels. Maar hebben we het hier over ‘gelijke monniken’? Of kunnen we stellen dat deze maatschappelijke gedreven ondernemers zoals David ‘bijzondere monniken‘ zijn die een bijzondere behandeling mogen krijgen? Ik vind van wel!
Pim de Glas, Directeur NCOD-Interwerk
Het fonds voor maatschappelijke initiatieven: de tweede ronde!
In samenwerking met Op naar de 100.000 banen organiseert NCOD ook dit jaar weer een verkiezing voor beste maatschappelijke initiatief. De hoofdprijs bedraagt € 25.000,- als een bijdrage voor een mooi startkapitaal.
Ondernemingen die werkgelegenheid creëren voor werknemers met een arbeidsbeperking hebben het vaak lastig om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen. Om deze startende ondernemers te steunen is het Fonds voor maatschappelijke initiatieven in het leven geroepen. Met een kapitaal injectie worden deze bedrijven ondersteund.
Ben je van plan een dergelijk initiatief te starten? Of ken je iemand die dit wil gaan doen? Wijs ze dan op de deze link