Bij de kringloop kan iedereen terecht; van vrijwilligers tot mensen met een betaalde baan, van mensen met een uitkering tot mensen vanuit de GGZ of vanuit de reclassering. Kringlooporganisaties bieden een plek voor tal van mensen die zich dagelijks inzetten voor een circulaire economie en een inclusieve samenleving.
Het zijn daarom ook geen doorsnee retailers, er gebeurt veel meer dan wat er in de detailhandel gebruikelijk is. Je vindt er tegenwoordig zelfs regelmatig een lunchroom of koffiecorner, een textielatelier of wasserette, maar ook werkplaatsen waarin demontage, reparatie en upcycling centraal staan. De impact die zij maken, is duidelijk zichtbaar door de besparing van 137 miljoen kg CO2 door hergebruik en recycling van goederen.
Al deze activiteiten vragen om uiteenlopende vaardigheden en kwaliteiten van de mensen die er werken, maar eigenlijk draait het vooral om het krijgen van kansen. Kringlooporganisaties laten zien dat het niet gaat om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar dat veelal het werk een afstand heeft tot mensen. Met de juiste begeleiding en aanpassing van het werkproces, ontstaat er een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen en een belangrijke bijdrage leveren aan onze maatschappij. Middels open hiring (iedereen toelaten), jobcarving (passend maatwerk) en jobrotation (afwisselend werk) kan iedereen meedoen en vaak doorstromen naar een andere, soms betaalde functie.
Zulke doorstroom is niet altijd mogelijk en ook niet als doel opgenomen in het traject. Voor sommige mensen is het moeilijk om zich zodanig te ontwikkelen om wat voor reden dan ook. Voor hen bieden kringloopbedrijven een beschutte werkplek, waar ze in ieder geval blijven meedoen. Dit verrijkt hun leven, vermindert kans op eenzaamheid en draagt bij aan een betere gezondheid. Elke dag is er anders en elk gedoneerd artikel vraagt om een andere benadering. Mensen werken op verschillende plekken afhankelijk van hun behoeften en persoonlijke ontwikkeling en precies die combinatie maakt het zo ontzettend leuk.
Helaas gaat dat niet vanzelf. Het vergt een flinke investering om scholing en begeleiding te verzorgen, en werkinstructies op maat te maken. Terwijl juist de vergoeding daarvoor vanuit het UWV en gemeenten beperkt wordt en er een afbouw is rond de WSW-regeling. De tekorten die door het gebrek aan compensatie ontstaan bij zelfstandige kringlooporganisaties zijn soms moeilijk op te vangen. En zeker nu de arbeidsmarkt krapper wordt, is dat een issue.
Er wordt vaak gezegd dat er zo ontzettend veel kansen liggen om mensen met een arbeidsbeperking werk te bieden. Alleen zouden werkgevers dat te weinig aandurven. Dat gaat niet op in de kringloopbranche. Kringloopbedrijven zien mensen met speciale kwaliteiten die met de juiste kansen een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving. En het wordt tijd dat deze inzet beloond wordt met een passende vergoeding.
Rachel Heijne is directeur van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Deze vereniging kent 63 leden met meer dan 230 winkels verspreid over het hele land. Er werken 12.280 mensen binnen die werkzaam binnen de branche. (Foto: (c) Michiel Wijnbergh)
Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast