Schoonmakend Nederland wil inclusiefste branche van Nederland zijn

Met 170 nationaliteiten, 75% vrouwelijke medewerkers (waarvan veel in leidinggevende functies) en duizenden medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, is de schoonmaakbranche één van de meest inclusieve branches van Nederland. En daar zijn we trots op. Sterker nog, we werken er hard aan om dat te blijven.

Simpelweg omdat we dat verplicht zijn aan onze maatschappelijke stand en we iedereen hartstikke hard nodig hebben. Maar vooral ook omdat inclusieve organisaties vernieuwender en creatiever zijn, aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt en beter presteren.

Toegangspoort arbeidsmarkt
Voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking werken onze bedrijven actief samen met gemeenten, het UWV, regionale mobiliteitstafels, praktijkscholen en onderwijsinstellingen. Helaas blijft de instroom nog te vaak achter bij de ambitie van onze werkgevers om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Sommige gemeenten hebben gewoonweg te weinig zicht op dit arbeidspotentieel, zo is de ervaring. Een gemiste kans omdat de schoonmaakbranche met relatief eenvoudig werk een prima eerste stap op de arbeidsmarkt biedt voor deze potentiële collega’s.

En we hebben meer te bieden. Want de echte kunst is – net als met ‘gewone’ medewerkers – deze nieuwe collega’s binnen te houden en te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorgroeien. In de schoonmaak werken veel mensen met een arbeidsbeperking in kantooromgevingen. Toch is het goed om deze medewerkers breder te ontwikkelen dan alleen inzetbaar voor kantooromgevingen. Corona maakte dit klip en klaar. Toen kantoren massaal hun deuren sloten, bleken medewerkers moeilijk te bemiddelen naar de drukke ziekenhuizen en andere zorginstellingen die juist stonden te springen om extra schoonmaakhanden.

Routekaart ontwikkeling
Aanleiding voor de schoonmaakbranche de Routekaart Ontwikkeling te ontwikkelen. Deze routekaart geeft in een oogopslag inzicht in de ontwikkelmogelijkheden in de branche. Op taakniveau, werkomgeving of persoonlijke vaardigheden. Inclusief een doorkijk naar de verschillende opleidings- en ontwikkelmogelijkheden die de schoonmaakbranche biedt.

Door de (te ontwikkelen) competenties van de medewerkers in kaart te brengen en vast te leggen in een Werk-ID en ze vervolgens te trainen aan de hand van de routekaart, vinden steeds meer medewerkers met een arbeidsbeperking (opnieuw) een betekenisvolle baan in uiteenlopende werkomgevingen bij één van onze sociale werkgevers. En verrijken we weer talloze teams. Want, zoals een van onze leden het laatst verwoordde: “Je krijgt er veel meer voor terug dan dat je erin stopt. Niet altijd in geld, maar wel in werkplezier, mooiere teams en enorm loyale medewerkers.” Bottom line: inclusiviteit loont.

Rob Rommelse is Algemeen Directeur Schoonmakend Nederland. Deze branchevereniging behartigt de belangen van bijna 500 ondernemers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche, waarvan 70% mkb-bedrijven.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast