Als arbeidsmarktadviseur werk ik in een dynamisch werkveld waar werkgevers en werkzoekenden continue met elkaar verwikkeld zijn in een spannende zoektocht om elkaar te vinden. Het ene moment zoekt de werkgever naar de geschikte medewerker.
Het andere moment zoekt de medewerker naar een geschikte werkgever. In deze zoektocht weten ze elkaar soms te vinden, laten ze elkaar weer los, durven ze samen op te trekken of zijn ze nog niet op de hoogte van elkaars bestaan.
In deze toch al complexe zoektocht zijn de afgelopen jaren nieuwe begrippen toegevoegd als Banenafspraak, quotumwet en inclusie. De afgelopen jaren heb ik mogen werken als Operationeel Manager van het Werkgeversservicepunt (WSP) in arbeidsmarktregio FoodValley.
Een jonge arbeidsmarktregio waar 8 gemeenten, het UWV, Werkkracht en IW4 regionaal de dienstverlening aan werkgevers laten uitvoeren door het WSP en waar een actief Regionaal Werkbedrijf zich inzet voor de mensen uit de Banenafspraak.
In een sterk veranderde arbeidsmarkt, zorgt deze Banenafspraak voor veel reuring. Werkgevers worden gevraagd om banen te creëren die passend zijn voor de mensen uit de Banenafspraak. Van gemeenten en het UWV wordt gevraagd om deze kandidaten goed in beeld te hebben.
Op het oog lijkt het makkelijk, het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. De realiteit blijkt echter grillig. De werkgevers hebben niet altijd de passende banen voor de groep vanuit de banenafspraak en als ze die vervolgens wel hebben, past het dikwijls niet op de kandidaten die vanuit de doelgroep beschikbaar zijn.
Tegelijkertijd blijkt het voor gemeenten en UWV niet altijd makkelijk om kandidaten goed in beeld te krijgen waardoor de werkgever nog steeds niet kan voldoen aan de Wet Banenafspraak.
In FoodValley hebben werkgevers, overheid en onderwijs een antwoord willen geven op bovenstaande vraagstukken en is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de samenwerking.
En met resultaat! De bestanden worden inzichtelijk gemaakt en naast geschiktheid wordt er gekeken naar de competenties van werkzoekenden. Werkgevers worden nauw bij dit proces betrokken.
Er is geïnvesteerd om accountmanagers van het WSP een goede gesprekspartner voor werkgevers te zijn en om de werkgever te ondersteunen bij jobcarving en jobcoaching. Werkgevers krijgen de training Mentorwijs aangeboden om inzicht te krijgen in de bijzonder mooie doelgroep.
Er worden initiatieven ontwikkelt waarbij werkgevers als ambassadeur optreden en collega werkgevers informeren over werken in een inclusieve arbeidsmarkt. De discussies die gevoerd worden zijn scherp, maar stap voor stap komt de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij.
Samenwerken loont echt in deze arbeidsmarktregio en ik gun het andere regio’s ook om met elkaar de handen ineen te slaan. Want dat het hard nodig is dat lezen we elke dag weer in het nieuws! Werk aan de winkel dus!!