Laat me vertellen wat Inclusion Europe doet om de rechten en de levens van mensen met een beperking, en hun families, te verbeteren: Al meer dan dertig jaar is volledige inclusie ons doel. Er is veel bereikt en het leven van mensen met een beperking is de afgelopen decennia verbeterd. Bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot informatie en betrokkenheid bij het maken van beleid, waar het gaat om onderwijs en banen of ondersteuning. Maar we zijn er nog lang niet!

Mensen met een beperking hebben in Europa nog steeds – en dagelijks- te maken met segregatie en discriminatie. Ze kunnen hun leven niet leven zoals ze zouden willen.

Uit ons onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking, en complexe begeleidingsbehoeften, in veel gevallen niet de begeleiding krijgen, die ze nodig hebben om te integreren in de maatschappij.
• Veel studenten met beperkingen zijn aangewezen op speciaal onderwijs. Vaak is er helemaal geen onderwijs beschikbaar!
• In meer dan de helft van de landen van de Europese Unie mogen mensen met een verstandelijke beperking niet stemmen (pdf)!
Volwaardige banen zijn slechts voorbehouden aan een klein deel van de mensen met een verstandelijke beperking!

Alle mensen met een beperking hebben het recht op een baan, net zoals ieder ander. Werkgelegenheid is belangrijk voor alle mensen. Bedrijven en organisaties zouden niet terug moeten schrikken voor het aannemen van mensen met een beperking. Al was het alleen maar omdat deze bedrijven en instellingen er zelf ook veel van kunnen leren. Laten we er dus aan werken om de werkvloer toegankelijk te maken.

Ik gun alle mensen de mogelijkheid om hun eigen inkomen te verdienen. Als mensen met een beperking hun eigen geld verdienen, creëert dat onafhankelijkheid en uiteindelijk inclusie in de maatschappij.

Wij willen dat meer mensen met een beperking aan het werk gaan. En dat zal ook gebeuren. In veel landen zijn al wetten hierover aangenomen en goede tools beschikbaar voor werkgevers en werkenden. Dat zou overal zo moeten zijn.

De kansen op inclusie en goede ondersteuning mogen niet afhangen van het land waar je woont. Inclusie is een recht en zou de standaard moeten zijn in onze maatschappij. Als we dat bereiken, profiteert iedereen.

Wij blijven ons inzetten voor gelijke rechten en volledige inclusie. Want onze ambities -voor iedereen met een beperking en in alle landen van Europa – blijven:
• Een eigen huis.
• Een sociaal leven.
• De vrijheid je eigen keuzes te maken
• Werk hebben
• Ergens goed in zijn

Erbij horen.

Soufiane El Amrani is ‘easy-to-read & Self-Advocacy expert bij Inclusion Europe’ Inclusion Europe is een Europese vereniging, die opkomt voor een goed leven van mensen met een beperking

 

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast