Over mensen uit de doelgroep Banenafspraak, nieuwkomers of (andere) mensen die al langdurig niet aan het werk zijn, zien we veelal hoogdravende statistische analyses van wie wel en wie niet beschikbaar zijn voor werk. Het gaat om grote getallen en ingewikkelde uitsplitsingen. Maar wie zijn die mensen die beschikbaar zijn voor werk, wat willen ze, welke vaardigheden en ervaringen hebben ze, welke zaken moeten we rekening mee houden als we hen werk bieden? Veelal onbekend.

Het zit gewoon nog niet genoeg in onze cultuur om daar echt grondig werk van te maken. Niet van de sociale dienst ambtenaren, maar net zo min van de zorgmedewerkers, sociaal maatschappelijke hulp of anderen die in contact staan met de mensen die nog niet aan het werk zijn.

Terwijl werk voor veel mensen een onomstreden stap voorwaarts is: of het nou gaat om zelfstandigheid, medisch of psychisch herstel, inkomen, sociaal netwerk, we weten al heel lang dat werk daarvoor van groot belang is, en zo staat het ook in grote stapels beleidsnotities opgeschreven, we handelen er alleen nog onvoldoende naar.

Recent startte het platform Refugeework, een initiatief om vluchtelingen en werkgevers met elkaar te verbinden, zeker niet het (enige) ei van columbus zijn maar in ieder geval gaat de tijd en aandacht uit naar het zinvol in beeld krijgen van mensen, helpen ontmoetingen tot stand te brengen en het bieden van ondersteuning om te zorgen dat mensen duurzaam aan de bak raken. En de afgelopen periode stond ook in het teken van grote aantallen Oekraïners die in korte tijd werk hebben gevonden. Voorbeelden die hoopvol stemmen.

Die focus en energie en het wegblijven bij rollen- en verantwoordelijkheidsgedoe en institutioneel geharrewar mogen we als voorbeeld nemen hoe we stapje bij beetje steeds dichter bij de kern komen hoe bij te dragen aan duurzaam werk voor mensen die willen en kunnen werken maar het vanzelf nog niet is gelukt. Ik wens ons allemaal veel praktische energie en doe-kracht!

Steven Hubeek is gangmaker bij De Normaalste Zaak. De Normaalste Zaak is een groeiend netwerk van bijna 700 bedrijven en organisaties die samen aan een inclusieve arbeidsmarkt bouwen.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast