Steeds meer bedrijven in de technologische industrie nemen mensen aan die aan de ‘zijlijn’ staan van de arbeidsmarkt. Deze nieuwe instroom leidt ook steeds vaker tot duurzame dienstverbanden. Dat is dubbel goed nieuws, ook voor bedrijven. Want met de enorme arbeidstekorten heeft de sector echt iedereen nodig en de enorme maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, vragen om een diversiteit aan mensen.
Via inclusieve technologie, ook wel mensgerichte technologie genoemd, kunnen medewerkers met een fysieke of cognitieve beperking ondersteund worden in het uitvoeren van hun werk. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de beperking en het proces of de toepassing. In 2020 heeft TNO in opdracht van FME onderzoek gedaan en de bevindingen vertaald naar een ‘kansenkaart’, met een uitgebreide uitleg over Operator Support Systemen, Exoskeleten en Cobots.

STERK
Steeds meer initiatieven in het onderwijs en in samenwerkingsverbanden met onze bedrijven maken het mogelijk te investeren in innovatieve toepassingen. De Technohub Inclusieve Technologie (TINT) in Apeldoorn is daar een mooi voorbeeld van. Op deze manier komen leerlingen, medewerkers en bedrijven met inclusieve technologie in aanraking en wordt de drempel om hierin te investeren lager. We hopen dat we deze initiatieven de komende jaren kunnen uitbreiden.

Ook omdat inclusieve technologie niet alleen interessant is voor mensen met een arbeidsbeperking, maar iedereen er profijt van kan hebben. Doordat instructies realtime te zien en te horen zijn, worden er steeds minder fouten gemaakt en wordt de duurzame
inzetbaarheid bevorderd door geavanceerde lichamelijke ondersteuning. Technologie maakt de wereld van werk mooier.

Maar met technologie komen we er niet. Aandacht, goede begeleiding en STERK Werkgeverschap blijft essentieel. Door Samenwerking, Talentontwikkeling, Erkenning, Ruimte en Kracht centraal te zetten, zullen bedrijven niet alleen nieuwe mensen aantrekken, maar ook hun medewerkers aan zich binden en toekomstbestendig maken.

Theo Henrar is voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De 2.200 lidbedrijven zijn actief in de sectoren metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof. Bij deze bedrijven werken 220.000 medewerkers. Op Mensgerichte technologie | FME is meer informatie te vinden over mensgerichte technologie. Daar ook een overzicht van technologie en toepassingen die TNO in opdracht van FME gemaakt heeft.