Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.
Vandaag: Brancheaanpak met UNETO-VNI
Wat behelst deze branchegerichte aanpak precies?
“Samen met UNETO-VNI, de vereniging van de installatiebranche en de technische detailhandel, organiseren we bijeenkomsten over de Banenafspraak. Dat gaat om 6 bijeenkomsten voor de leden van UNETO-VNI en 6 voor hun medewerkers. Deze week zijn er twee bijeenkomsten, eentje in het westen en eentje in het noorden van het land.”
En hoe ondersteunt Op naar de 100.000 banen dit initiatief?
“Met kennis, kunde en contacten. We regelen sprekers voor de bijeenkomsten en hebben een kansenkaart voor de bedrijven uit de installatiebranche gemaakt. Ook hebben we goede voorbeelden uitgewerkt en kunnen we bedrijven helpen in hun contacten met publieke organisaties.”
Dus brancheverenigingen spelen een belangrijke rol bij het vervullen van de banenafspraak?
“Dat is een inkoppertje: natuurlijk. Brancheorganisaties hebben een direct contact met hun leden. Ze ondersteunen hun leden op arbeidsmarktdossiers. Medewerkers van brancheorganisaties krijgen dan ook veel vragen van hun over de banenafspraak. Via de brancheorganisaties kunnen we dus veel werkgevers informeren en hopelijk ook inspireren om mee te doen.”
De branche-aanpak van ‘Op naar de 100.000 banen’ is dus ook geschikt voor andere branches?
“Absoluut. Om maar wat voorbeelden te noemen: we hebben soortgelijke initiatieven ontplooid met de hoveniersbranche, met de kringloopwinkels en met de groothandel. Eerder hebben we ook al een webinar over dit onderwerp gehouden. Bijna in alle sectoren heerst krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten dus creatiever zijn in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. Brancheorganisaties kunnen hun leden daarbij helpen, onder andere dus door ze te wijzen op een groot reservoir onbenut talent: mensen met een arbeidsbeperking.”
Wat staat er verder op de agenda deze week?
“We waren deze week op een themadag van defensie over arbeidsmarktthema’s. Daarbij maakte defensie duidelijk dat ze ‘meer dan openstaan’ voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is een mooie bijdrage aan de inclusieve beweging. Verder hebben we gesprekken met het Leger des Heils, die met hun eigen re-integratiebedrijven manieren zoeken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. En oh ja, vrijdag is de aftrap van de challenge Technologie en Inclusie op het ministerie van SZW in Den Haag. Deze challenge is bedoeld voor werkgevers en technologiebedrijven die technologie willen inzetten op een werkplek om mensen met een beperking te ondersteunen.”
Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Ongetwijfeld.”