Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.
Vandaag: presentatie voor werkgevers in de Achterhoek

Zo Martine, je mag een zaaltje werkgevers toespreken?
“Nou, een zaaltje. Dat zijn goed bezochte bijeenkomsten! Ik ben uitgenodigd door VNO-NCW Achterhoek om een update te geven over de banenafspraak. Dat is natuurlijk een mooie kans om geïnteresseerde werkgevers te vertellen over de stand van zaken en van hen te horen wat ze in de praktijk tegenkomen.”

Wat ga je precies vertellen?
“De lijn van mijn betoog is dat we op de goede weg zijn, maar niet achterover kunnen leunen. Ik denk dat we ook zeker in zullen gaan op de krapte op de arbeidsmarkt en welke rol mensen uit de doelgroep kunnen spelen om die tekorten op te lossen. ”

Geef je vaker zulke presentaties?
“Jazeker. Zoveel mogelijk zelfs. Dat hoort natuurlijk bij onze rol als ‘Op naar de 100.000 banen’ project. Ook de collega’s in de regio’s geven regelmatig presentaties of bezoeken bijeenkomsten over de banenafspraak. Dat doe ik nu al een aantal jaar en daar gaan we zeker ook mee door. Ik geloof dat dit soort presentaties bijdragen aan het enthousiasmeren van werkgevers. Dat maakt het heel waardevol.”

Krijg je nu andere reacties dan een paar jaar geleden?
“De houding rond dit onderwerp is echt verschoven. Eerst ging het heel erg over het quotum, over mogelijke boetes en over moeten. Tegenwoordig hebben werkgevers veel meer ervaringen opgedaan en krijg je hele andere discussies. Nu wordt er gesproken over hoe we het beste banen kunnen creëren voor mensen uit de doelgroep.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“We hebben een bijeenkomst waarop het Openbaar Ministerie in Arnhem laat zien hoe het invulling wil geven aan de banenafspraak. Leuk dat een overheidsorganisatie bewijst dat het mogelijk is om ook in een kennisintensieve omgeving banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking! Ook staat er nog een bedrijfsbezoek gepland bij I-Did, een sociale onderneming die van oude kleding nieuwe producten maakt. Dat doen ze met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Van hen wil ik graag horen hoe het gaat, zeker ook met het vinden van kandidaten.”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Doen we.”