Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.
Vandaag: bedrijven scannen om op brancheniveau conclusies te trekken
Branches gaan de scanner in?
“Dat is inderdaad het idee. Het Centrum voor Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) heeft ooit aan het begin gestaan van de scans die het UWV gebruikt om te ontdekken of bedrijven elementaire taken kunnen verzamelen om zo nieuwe banen te creëren. Met Peter Rietberger van UWV en Henny Mulder van CIAO zijn we nu aan het kijken of het mogelijk is deze scans uit te breiden naar brancheniveau.”
Hoe moet dit er concreet uit gaan zien?
“We willen bijvoorbeeld tien representatieve bedrijven per branche of sector vragen om een bedrijfsscan te laten doen. Extrapolerend kunnen we dan conclusies trekken voor de hele branche: waar liggen de mogelijkheden en aan wat voor medewerkers hebben ze precies behoefte? Met die informatie kunnen we gericht opleidingstrajecten voor branches vormgeven en met de gemeenten in gesprek over de toeleiding van kandidaten. UWV kan deze input gebruiken om eventueel nieuwe landelijke convenanten af te sluiten. Voor ons sluit het natuurlijk naadloos aan bij ons voornemen om de branches te betrekken bij de banenafspraak”
Welke branche is als eerste aan de beurt?
“Geïnteresseerde brancheverenigingen nodigen we natuurlijk van harte uit om zich te melden. Zelf zullen we de komende tijd ook actief branches gaan benaderen. Het is mijn eigen, misschien wat ambitieuze, doel om dit lopende jaar vier van zulke branchescans af te ronden.”
Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Vandaag hebben we de opnames gehad van een informatievideo over De Dag van de 1000 Voorbeelden. Die komt later deze week of volgende online. Sowieso staat nu heel veel in het teken van deze feestdag natuurlijk. Woensdag spreek ik met onderzoekers die willen analyseren hoe werkgevers vacatures uitzetten. Ik heb sterk de indruk dat er een taalverschil zit tussen de werkgevers die een vacaturetekst maken en (publieke) intermediairs die daar vervolgens mensen bij moeten zoeken. Als we daar een vertaalslag zouden kunnen maken, zetten we denk ik een hele mooie stap om meer mensen aan het werk te helpen.”
Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Alles te zijner tijd.”