Werkgevers informeren over de Banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Vandaag bespreken we met Martine Schuijer, projectleider ‘Op naar de 100.000 banen’, hoe we het dit jaar hebben geprobeerd.
Vandaag: het jaar 2018
Geen activiteiten meer gehad deze week, Martine?
“Activiteiten genoeg, als je het echt wilt weten. We zijn druk bezig met de voorbereidingen op de activiteiten in 2019, met name de bijeenkomst voor vlootpartners en de Dag van de 1000 Voorbeelden. Maar geloof mij maar, we hebben nog tijd genoeg om het daar volgend jaar een keer over te hebben. Zo net voor kerstmis lijkt het me een goed moment om even terug te blikken.”
Maar natuurlijk. Was het een goed jaar?
“Er is natuurlijk veel te doen geweest over de banenafspraak. In het brede offensief dat staatssecretaris Van Ark heeft aangekondigd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, komen veel dingen terug waar we al jaren voor pleiten. Dan denk ik met name aan de vereenvoudiging van de regelgeving. Dat is echt goed nieuws, want dat maakt het makkelijker om banen te creëren voor de doelgroep. Ergo: er komen meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. En daar is het om te doen. Op politiek vlak heb ik dus echt het gevoel dat het de goede kant op gaat.”
En als je even naar het project ‘Op naar de 100.000 banen’ kijkt?
“Eerst nog even: dat werkgevers uit de marktsector de doelstellingen uit de banenafspraak halen, is niet de prestatie van het projectteam. Maar het maakt me wel erg trots. Als project zijn we doorgegaan met onze opdracht: informeren en inspireren. Om maar even wat cijfers te noemen 36 (het aantal groepsgesprekken met werkgevers, daarnaast nog talloze individuele gesprekken natuurlijk), 3 (het aantal flyers), 48 (het aantal beschreven voorbeelden en de vragen van de week), 47 (het aantal gastcolumns). Aardige cijfers, al zeg ik het zelf. We zijn doorgegaan met de middelen, die we eerder hebben ontwikkeld. Daarnaast hebben af en toe ook nieuwe accenten gezet.”
Waar denk je dan aan?
“Een belangrijk deel van de doelgroep komen van VSO- en praktijkscholen. Daar hebben we dit jaar eigenlijk voor het eerst veel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld via meets&greets, de Bus for Jobs en verschillende kennismakingssessies. Dat vond ik zelf een hele mooie opening naar een ander deel van de doelgroep dat die aandacht ook echt nodig heeft.”
Wat zal je verder nog bijblijven van dit jaar?
“De tweede Dag van de 1000 Voorbeelden in maart was een groot succes met events in meer dan 30 regio’s, talloze cadeaus voor inclusieve ondernemers en een geslaagde landelijke bijeenkomst in Monster. Daar konden we ook aankondigen dat de financiering van ons project met 3 jaar is verlengd. Dat was natuurlijk geweldig en gaf en geeft ons de stabiliteit om echt door te pakken”
Dus je hebt wel zin in 2019?
“Zeker wel. We gaan door met onze activiteiten om zo nog meer werkgevers te informeren en te inspireren. En, op het politieke vlak ziet het er dus ook positief uit. Daarbij komt de ontwikkeling van het actieplan Perspectief op Werk, waarbij meer aandacht komt voor het inzetten van meer werkfitte kandidaten die nu aan de kant staan. Als je dat koppelt aan de pragmatische input van werkgevers, bijvoorbeeld via de praktijktafels van De Normaalste Zaak, bij de vormgeving van het beleid, dan zie je echt wel iets moois ontstaan.”