Investeren in het talent van mensen met autisme op de werkvloer loont. Dat is de ervaring van veel ondernemers. Vier daarvan delen hun inspirerende verhaal.
“Bij Zeeland Refinery werken vier Wajongers met een vorm van autisme,” vertelt Alex van Schaik, manager Human Resources, Communications en Services. “Ze hebben een kleine gebruiksaanwijzing en het is zaak om opdrachten goed duidelijk over te brengen. Maar omdat ze echt willen en enthousiast zijn, is het eigenlijk als vanzelf gelopen. Ze worden gewaardeerd en de reserve die er in het begin was, is verdwenen. Wat ik heel mooi vind is dat ze een enorme drive hebben en positief op de werkvloer staan. Daarmee inspireren ze de mensen die hen begeleiden, en het vergroot de acceptatie.”

Ook ICT-bedrijf UNO heeft een medewerker met autisme. “Voor dit werk kan autisme juist een voordeel zijn”, meent UNO-directeur Remco Onderwater. “Tobby is meer gefocust dan anderen. Bovendien heeft iedereen hier wel zijn eigenaardigheden. Het blijft de ICT,” zegt hij lachend.

Ter Laak Orchids heeft voor een medewerker met autisme een functie samengesteld uit ondersteunende taken zoals inpakken, insealen en klaarzetten van karren. “Dit ontlast de andere medewerkers, zodat die hun productienormen kunnen halen,” zegt Esther Hokke. “Wat Glenn nodig heeft zijn goed afgebakende taken en duidelijke uitleg. Ik kan het iedereen aanraden, zolang je maar voldoende aandacht en begeleiding kunt geven. Niet alleen de eerste weken, maar permanent.”

“Andere ondernemers doen vaak zo ontzettend moeilijk”, vindt Bas te Riele van de HEMA in Voorschoten. “Iedereen vindt het prachtig wat ik hier doe, maar als het er op aankomt haken ze zelf af. Papieren rompslomp, roepen ze dan. Maar jobcoaches kunnen dat keurig voor je regelen. Probeer het nou gewoon. Net als met een normale medewerker – je weet toch nooit wat je in huis haalt.”

Ook Schaik van Zeeland Refinery stimuleert andere bedrijven om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. “Wajongers nemen werk uit handen. En het straalt terug op je bedrijf, het toont je sociale betrokkenheid.”