Toen ik anderhalf jaar geleden als campagnemanager van het Lelystad Akkoord startte, wilde ik weten: ‘Over wie hebben we het als we praten over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?’ Ik wilde er een gezicht bij hebben, een verhaal, een gevoel.

Tot voor kort bestond mijn wereld voor een groot deel uit het bedrijfsleven. Ik stond eigenlijk niet zo stil bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en had geen idee van inclusief ondernemen. De eerste kans om met deze mensen te praten en kennis te maken heb ik aangegrepen. Ik was meteen verkocht. Wat was dat gaaf en tegelijkertijd indrukwekkend om hun eigen verhaal te horen. De groep varieerde van iemand van 55 jaar met een hbo-opleiding, die gewerkt had als projectleider in de bouw, tot een alleenstaande moeder met roots buiten Nederland. Misschien was het mijn optimistische karakter dat me hielp geloven dat deze mensen met een afstand zoveel talenten hebben. Ik vond het eeuwig zonde om ze niet een kans te laten vinden zodat ze zich konden bewijzen.

Met deze missie ben ik in gesprek gegaan met werkgevers. Natuurlijk kende ik de vooroordelen dat werkgevers het allemaal somber in zouden zien. Maar die weerhielden me er niet van om vol enthousiasme het verhaal van het Lelystad Akkoord te vertellen. In dat verhaal doet iedereen mee en staat niemand aan de kant.

Het Lelystad Akkoord is 1,5 jaar geleden ontstaan uit een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs en vraagt aandacht voor het thema inclusief ondernemen. Dit doen we door werkgevers te mogelijkheden te laten zien, door als aanspreekpunt te fungeren en daar waar nodig hobbels weg te nemen. Samen kijken we naar de verbeterpunten op het gebied van inclusief ondernemen in Lelystad. Dit doen we door kennis en ervaring te delen in het netwerk van vrienden van het Lelystad akkoord. Bij dit netwerk zijn inclusief denkende ondernemers aangesloten. Sommige zijn al jaren bezig en sommige nog aan het begin en volop aan het ontdekken.

Maar wat een warme en betrokken ondernemers heb ik gezien!
En wat een trotse en betrokken medewerkers. Er straalt zoveel energie vanuit. Wat doet het een mens goed om gewoon mee te doen en het vertrouwen te krijgen dat je talent hebt. Dit gevoel van trots wens je ieder mens. We zijn een eind op weg, maar het is niet allemaal rozengeur. We zijn er nog lang niet, dus gaan we door met het organiseren van masterclasses met thema’s rondom inclusief ondernemen, blijven we voorbeelden geven van manieren om inclusief te ondernemen. Met de aantrekkende vraag naar arbeid ontkomen we er niet aan dat alle talenten worden benut. Mijn droom is dat iedereen naar vermogen een bijdrage levert en trots op zichzelf is. Daar hebben we werkgevers voor nodig die dat mogelijk maken en in Lelystad zijn we op de goede weg.

Ik ben heel trots op wat we in Lelystad aan het doen zijn.

 

Irene Medema

directeur van de Bedrijfskring Flevoland en campagnemanager van het Lelystad Akkoord, een programma waarin overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samenwerken aan een inclusieve arbeidsmarkt.